S’acaba l’any 2008 i arriba el moment de passar revista al que han donat de si els 365 dies que avui deixarem enrere. Baldomero Oliver, president de l’Institut Municipal de l’Esport de Palma, creu que, tot i les dificultats, ha estat un bon any.
Quina valoració fa el president de l’IME de l’any 2008, que acaba avui?
La valoració ha estat bona, però no s’han acomplert les expectatives que tenien els ciutadans, ja que voldrien que el Palau d’Esports ja estigués en funcionament. Però l’operativitat de l’Administració va més a poc a poc del que hi podria anar la iniciativa privada i hem de respectar escrupolosament el que ens demana la llei. La reparació del Palau no va tan aviat com ens agradaria, però crec que ha estat bastant positiva des del punt de vista que hi hem fet feina amb vista als pròxims anys, de manera que tindrem operatiu el pavelló i haurem incorporat a la xarxa les altres instal·lacions que s’havien de posar en funcionament. Hem tingut molts de problemes per manca de serveis, que no estaven contractats. Això ha suposat un retard en l’obertura d’aquestes infraestructures.
A més, crec que hem fet dues passes importants en el que són les instal·lacions esportives a Palma. La reparació del camp de futbol del Rafal serà segurament una realitat per gener de 2009, i aquí davant (del Palau de Son Moix, on hi ha les oficines de l’IME) tenim també una instal·lació que esperaven els equips de futbol de Palma, que és l’estadi de Son Flo, del qual ja s’ha adjudicat la segona fase perquè s’executi. Crec que en qüestió de dos mesos, o de tres a tot estirar, aquest camp ja serà una realitat.
Quant a activitats i competicions, crec que hem duit l’esport als ciutadans, i no al revés. Una de les nostres missions és la promoció i el foment de l’esport entre els ciutadans de Palma.
Quant a les dificultats que hem trobat a les instal·lacions, ho hem resolt de manera bastant positiva, ja que els seus usuaris han tingut la possibilitat de continuar-hi les seves activitats sense cap problema. Puntualment, hi ha hagut hores en les quals s’ha registrat qualque complicació per la saturació d’usuaris, però la resta de del dia tot ha funcionat perfectament. Hem augmentat en més d’un 50 per cent el nombre d’usuaris de les nostres instal·lacions, tant en bons individuals com en familiars. És una crescuda molt espectacular, que serà molt mala de mantenir.
A final de gener, farà un any que Baldomero Oliver accedí al càrrec de president de l’IME. Quina valoració feis, en el terreny personal, d’aquest primer any al capdavant de l’IME?
El primer que em va passar pel cap va ser la sorpresa. La meva tasca era de suport i de fer servir tota la meva experiència de gestió esportiva en el càrrec de coordinador de l’IME, i bé, quan va arribar el moment d’assumir el càrrec de president, ho vaig fer amb la il·lusió de veure si podíem fer una bona feina. Crec que, durant l’any, això s’ha acomplert. He afrontat un repte nou i crec que, al principi, em va acompanyar aquesta inquietud que et suposa la responsabilitat d’assumir un càrrec una mica més alt. De totes maneres, no m’ha costat gaire exercir aquesta nova responsabilitat i crec que ha estat positiu per a mi. El fet de conèixer l’esport des de dins, et dóna molt d’avantatge i no has de passar per un cicle gaire llarg de preparació.
Comentàvem que els problemes burocràtics han estat la causa de l’endarreriment de l’obertura de diverses instal·lacions, com les piscines de Sant Jordi i la de Gènova. Què diríeu als ciutadans, que veuen els edificis acabats per fora però no hi poden anar a nedar?
El que he dit fins ara. Una mica de paciència perquè són tasques que s’han de fer a poc a poc. La piscina o el pavelló, en segons quin cas, està acabat però no són operatius. No és operatiu perquè no s’hi han contractat serveis tan bàsics com el tema elèctric. Necessita una potència elèctrica perquè funcioni amb una capacitat determinada, ja que, si no, es pot apagar tot. Hi ha d’haver sortides d’aigua, tant de la potable com de la fluvial, i l’entrebanc principal no és tot això, sinó que després hi hem detectat problemes del que seria la finalització de l’obra. Per exemple, segons a on no han posat capes impermeabilitzadores, cosa que hi pot provocar fuites d’aigua, o bé hi manca l’adaptació a la normativa per a gent amb deficiències físiques. Això et crea un malestar, perquè com ho expliques als ciutadans perquè ho entenguin? És un poquet problemàtic, perquè no tens la possibilitats d’arribar a tothom. Aviat tancarem el cercle i la gent de Palma podrà gaudir de fer esport en unes condicions òptimes i més properes. Trob que la incorporació d’aquestes instal·lacions era necessària, però crec que encara no bastarà. Nosaltres tenim una mancança bastant grossa d’infraestructures esportives per donar una resposta a la demanda dels ciutadans, a la qual no arribam.
Els ciutadans es demanen el perquè d’aquesta manca de previsió, ja que allò necessari perquè els pavellons i altres complexos siguin operatius és allò més bàsic. Com pot ser que l’Administració tiri endavant projectes sense planificació?
Crec que s’han redactat projectes en els quals no han participat tècnics esportius. S’han impulsat projectes amb una idea general bàsica del que seria, però no hi han participat els tècnics a l’hora d’elaborar-ho ni d’opinar com ha de funcionar una instal·lació esportiva. S’ha fet la instal·lació, però no s’hi ha tengut l’observació d’una persona que pugui dir com funciona tot. Hi ha mancat aquest sincronisme del que és l’operativitat. És inconcebible que es construeixin unes dutxes i no s’hagi previst posar-hi cap capa d’impermeabilització... El projecte estava molt bé, però l’acabament... Hauríem de dir que la construcció de nous complexos esportius suposava una empenta bastant important que s’ha assolit en pocs temps, i per ventura no s’hi ha tingut aquesta previsió. Si ho miram, veim que ha passat pertot: ha passat al Palma Arena i ha passat en totes les instal·lacions que han partit d’un tècnic especialista en construcció, sense cap persona especialitzada en el que ha de ser l’ús d’aquesta infraestructura.
Tenim el pavelló de Son Moix aquí darrere, encara amb el sostre descobert, i s’ha allargat el termini de finalització de la seva reforma. En quin punt es troba la remodelació?
Se n’ha allargat el termini. No sé si per sort o per desgràcia, ha plogut molt a Mallorca. La previsió era la de col·locar ja el sostre i començar a posar la graderia i el parquet i tenir, almenys, una zona habilitada dins el pavelló. El problema principal és que, durant els mesos que s’han realitzat les obres de muntatge, una feina molt arriscada, la meteorologia ha estat molt adversa. Uns dies feia vent, cosa que impedia treballar amb les grues, mentre que les màquines elèctriques per tallar ferro no es podien utilitzar quan plovia. La pluja no ens ha deixat fer tota la feina que voldríem. S’ha endarrerit més d’un mes el desmuntatge de la xarxa de ferro que tenim a dalt. Això ha implicat un retard d’un o dos mesos més respecte del que teníem previst. A partir d’ara entram en un altre procés. S’han realitzat uns estudis de topografia per posar les bigues de fusta, que ja estan preparades i que arribaran d’aquí a quinze dies o tres setmanes. Després vindran els panells per al sostre del pavelló i de la piscina.
Tot això requereix unes fases que s’han d’anar executant una darrere l’altra, com en muntar un puzle, i una vegada cobert, començarem a fer feina dins el pavelló. Les feines ja seran molt més ràpides, però convé anar a poc a poc. Ja sé que poc temps és massa, però esper que el primer trimestre de 2009 ja s’hi pugui realitzar qualque activitat i que faci servei a la ciutat durant els pròxims 40 o 50 anys. Volem que Son Moix sigui el que ha estat fins ara, però modernitzat. No dic que hi hagi estat una sort el cap de fibló, però cal admetre que s’ha aprofitat la desgràcia per millorar-lo.
Quin és el suport de l’IME al món del trot després de no haver renovat el conveni amb la Federació d’aquest esport?
Hi havia un conveni signat que es va prorrogar. Hi havia una clàusula que deia que, si no hi renunciava cap part, es podia prorrogar un any més. Nosaltres hem complit estrictament el que marcava el conveni, però una vegada finalitzat, doncs se n’ha de preparar un de nou o no hi ha conveni, perquè no es pot prorrogar un any més. En qualsevol activitat esportiva que es realitzi a Palma, a mi, com a president de l’IME, m’agrada participar del projecte presentat i saber de què tracta. Poder determinar de quina manera col·laboram en aquest projecte puntual, el patrocinam o hi donam suport, ens passa en qualsevol disciplina. Som participatiu, vénc del món de l’esport i m’agrada saber a què jugam, com hi jugam, qui són els que hi jugam i de quina manera. Jo no m’he negat a col·laborar amb la Federació de Trot; simplement s’ha acabat un conveni, comença un any nou, hi ha un capítol obert i m’agradaria entrar en un diàleg de participació directa. El que té la que estableix el conveni és que és molt oberta i molt tancada. Dones uns doblers, ells en fan el que volen, no hi partícips de res i et diuen: doncs, hi ha això; i a mi m’agrada saber de què va i, si és així, estic encantat que hi hagi cavalls a Palma.
Què opinau de la situació del Mallorca?
Que està en una situació molt complicada. S’ha de fer un esforç perquè l’equip no baixi a Segona, ja que llavors sí que ens trobaríem amb un gran problema.
Quins són els projectes, les il·lusions i els objectius que us heu fixat per a 2009?
Molts de projectes de tot tipus: de competicions, d’instal·lacions, etc. Ja que tenim les instal·lacions, els hem de donar vida. Estic obert a qualsevol oprtunitat que suposi una millora per a l’esport de Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.