TW
0

Época i l’Athletic

La revista ultraconservadora Época, editada per Difusora de Información Periódica SA, pertany al Grup Intereconomia i està dirigida pel periodista Carlos Dávila, ben present en la memòria dels ciutadans de les Illes Balears que tinguerem el disgust de presenciar algun dels seus parcials programes a IB3 TV durant l’etapa del Govern de Jaume Matas.

Idò bé, la revista Época, en el seu número 1.218, de data 31 d’octubre-6 de novembre, obre la portada amb el titular "ETA, a la caça de l’Athletic". Itambé a la plana més noble –quin eufemisme!– hi apareixen les fotografies de dotze futbolistes bascs. La revista fa saber que "tots aquests jugadors s’alineen amb les tesis més radicals". La informació d’Época m’ha cridat especialment l’atenció perquè entre aquests futbolistes que suposadament donen suport a les tesis radicals hi ha l’ara mallorquinista Aritz Aduriz. Em sembla un clar intent de criminalitzar l’esquerra independentista, perquè Aduriz, que ja ha conquerit el cor de l’afició vermella, és acusat de firmar un manifest en contra de la il·legalització de l’esquerra abertzale –quin gran pecat!. Personalment, ja ho sabeu, em sembla molt poc democràtic que una part de la població no pugui votar l’opció política que considera millor per al país, però... La llei de partits polítics, encara constitucional, fa possible que es vagin il·legalitzant les diferents opcions de l’esquerra abertzale.

En pàgines interiors, el titular del reportatge és "Els proetarres, a la caça de l’Athletic", i s’hi destaca també que "Macua intenta allunyar els radicals". El text, firmat per Guillermo Moreno, relata que "la direcció el club, en la darrera assemblea general, patí un revés enorme en no aprovar-se el pressupost per a la temporada en curs...". I afegeix que la junta va rebre un altre correctiu quan tampoc no s’aprovà "el procés de reforma dels estatuts del club".

Idò bé, el periodista fa saber que l’advocada abertzale i compromissària de l’Athletic Jone Goirizelaia, defensora d’Otegi i de la cúpula de Batasuna, ha iniciat una campanya de recollida de firmes per canviar els estatuts del club. Pretén, diu la informació, "aconseguir una major implicació del club amb Euskal Herria. Relata la informació que, en les darreres eleccions, Jone Goirizelaia, Iñaki Brouard, Javier Cano i coneguts simpatitzants de l’esquerra abertzale, entre els quals es trobaven els exjugadors Endika –que jugà en el Reial Mallorca anys enrere– i Mendiguren, mostraren el seu suport al candidat Juan Carlos Ercoreka en un article publicat a Gara. Época explica que "tot començà l’onze de març passat, quan la directiva presidida per Macua imposà un minut de silenci a San Mamés en memòria d’Isaías Carrasco, regidor socialista assassinat per ETA. El fet que la directiva presidida per Fernando García Macua firmàs un acord de patrocini amb Petronor –que té com a president executiu Josu Jon Imaz, fins no fa gaire màxim dirigent del PNB– és una altra de les decisions més polèmiques de l’actual junta directiva. La informació d’Época diu així mateix que el cercle de compromissaris, dirigit per Jone Goirizelaia, considera que Macua, subordinat del propietari de Fonorte, Javier Fernández, és un home de palla i és el mateix Fernández qui dirigeix el club a l’ombra. Época conta que circula el rumor per San Mamés que José Luis Bilbao, diputat general de Biscaia, fa tasques de director esportiu de l’Athletic. Més endavant, l’autor del reportatge diu que "les sortides de Luis Prieto (Valladolid) i d’Aduriz (Mallorca), dos jugadors amb una estirada entre l’afició i molt identificats amb tot el que sigui euskaldun, són una mostra de la neteja que pretén dur a terme l’històric club de la capital biscaïna". I continua dient:"Poc després de l’atemptat d’ETA a Barajas, Aduriz, Amorebieta, Luis Prieto, Garmendia, Sarriegi, Gabilondo i Tiko subscrigueren un manifest en contra de la il·legalització de les llistes de l’esquerra abertzale". Iel reportatge acaba indicant que els compromissaris pròxims a Jone Goirizelaia pretenen radicalitzar l’Athletic. Per cert, el club ha redactat ben aviat una nota pública en què assegura que estudiarà la possibilitat d’emprendre accions judicials contra l’autor del text i la publicació. Aquesta polèmica ha sorgit just després que l’equip biscaí acusàs Mariano Rajoy d’intentar aprofitar-se de la imatge de l’Athletic quan visità San Mamés dies enrere acompanyat del candidat a lehendakari Antonio Basagoiti.

Wikipedia

Si cercau "Real Mallorca" a la wikipèdia, trobareu que a la primera pàgina d’informació de l’entitat ja apareix Paul Davidson com a president. A la matexia pàgina, després d’un breu repàs de la història del club, la informació canvia i ja diu que Vicenç Grande és el president del consell d’administració. En aquesta ocasió, Davidson n’és el propietari. Idò. Per cert, si feis la recerca en català i posau "Reial Mallorca", en trobareu la informació correcta. Grande n’és el president i el màxim accionista. Idò.