La polèmica torna a copejar el trot a Mallorca, en aquest cas per l’actuació de la Federació Balear davant un cas de possible dopatge durant el passat Gran Premi del Criador dels Cinc anys, calebrat diumenge passat a l’hipòdrom de Son Pardo. El president de la Federació, Andreu Artigues, afirmà ahir, davant els rumors que la final del GP del Criador serà impugnada, que de moment no té cap notícia que aquest fet s’hagi de produir. Els fets varen passar en les hores prèvies a la disputa d’aquesta prova, una vegada que els cavalls participants ja estaven en quarentena i havien passat un primer control antidopatge.
Aquí és on comencen els primers problemes per aclarir tot el que va passar. Segons una versió, els comissaris decidiren repetir el control antidopatge als participants de la prova després de ser advertits que qualque cosa estranya s’havia produït dins els boxes d’alguns dels efectius. Mentrestant, el president de la Federació va afirmar ahir que el comissari decidí repetir la prova per iniciativa pròpia i sense que s’hagués detectat cap moviement estrany a les quadres. Després d’aquesta segona anàlisi, tres dels efectius, Mescara Binitaref, Moll de Llevant i Micky Power, presentaren una concentració de diòxid de carboni en sang superior a la permesa, pel fet que es va disposar que es realitzàs la preceptiva contraanàlisi.
Segons el criteri seguit els darrers mesos per la Federació, aquests cavalls s’haurien d’haver retirat de la competició i posar en quarentena fins al resultat de la contraanàlisi. No va ser així, ja que se’ls va permetre sortir a encalentir i més tard participar en la primera semifinal del GP del Criador. La contraanàlisi es va efectuar després que els cavalls sortissin a escalfar, realitzant un exercisi físic, la qual cosa, segons el manescal Pep Ignaci Garí, "pot fer baixar dràsticament el nivell de diòxid de carboni en sang, ja que és una substància molt volàtil". Després de la contraanàlisi només Mescara Binitaref mantingué un nivell de CO2 en sang superior al permès. Tot i això, se li va permetre participar en la semifinal, encara que després en va ser desqualificat.
Segons Tomeu Valls, propietari de Micky Power, el límit de CO2 en sang "és tant just, tant proper al natural", que qualsevol cosa que afecti el cavall pot fer que pugi els seus nivells en sang i que superi el límit. A més, defensà les quadres Binitaref i afirmà que el seu propietari està molt afectat pel succeït i insisteix que no suministrà cap substància dopant a l’exemplar.
La participació de Mescara Binitaref en la semifinal va fer que Artigues rebés els retrets d’altres criadors i d’altres entrenadors pel tracte diferent que s’estava donant a aquest exemplar, sobretot després d’haver estat aplicant un criteri diferent durant els darrers mesos. Segons el president, no es va confirmar el resultat positiu abans de la cursa, encara que altres fonts afirmen que just uns minuts abans que començàs es va saber el resultat i no va ser retirat de la correguda. Les presses per complir l’horari per la presència de càmeres internacionals per seguir el Gran Premi de les Illes Balears, prova estel·lar de la reunió, poden ser un dels factors que influïren en la decisió d’Artigues.
Diòxid de carboni i adéu a la fatiga
Les proves antidopatge realitzades abans de les semifinals del GP del Criador mostraren que tres dels participants, Mescara Binitaref, Moll de Llevant i Miky Power, presentaven nivells de diòxid de carboni en sang superiors als permesos, encara que finalment la contraanàlisi mostrà que només el primer mantenia el nivell per sobre del permès. Segons explicà a dBalears el manescal Pep Ignaci Garí, el diòxid de carboni, present de manera natural en la sang, neutralitza l’àcid làctic. Garí apuntà que en els casos de dopatge s’administren diferents substàncies per augmentar el nivell natural del CO2 de manera que es retardi l’aparició de la fatiga.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.