TW
0

Orgull. Aquesta és la sensació que emanava del castell de Bellver quan els quinze esportistes de les Balears que van participar en els Jocs Olímpics de Pequín es van reunir a dalt de l’escenari per ser homenatjats pel Govern de les Illes Balears. Orgull de ser una de les comunitats autònomes amb més nombre de medalles per habitant, l’orgull de tenir un grup de joves que estan protagonitzant un moment històric per a l’esport illenc.

Francesc Antich va ser l’encarregat de mostrar-los la "gratitud" en nom de tots els ciutadans de les Illes per les alegries que ens han donat.

Amb els quatre medallistes olímpics –Llaneras (or i plata en ciclisme en pista), Tauler (plata en ciclisme en pista), Nadal (or en tennis) i Rudy (plata amb la selecció de bàsquet)– com a grans centres d’atenció, a l’acte també es va voler retre homenatge a tècnics i entrenadors, sense els quals, la majoria de vegades, els èxits recollits no serien res.

El pati d’armes del castell de Bellver va rebre els convidats tal com ho mereixia l’ocasió. La interpretació del Canticorum Jubilum per la trompeta d’Adam Delgado va donar el sus a l’acte, que va començar amb la benviguda de la batlessa de Palma, Aina Calvo, a tots els assistents.

El conseller d’Esport i Joventut, Mateu Cañellas, va recordar que ens trobam davant un "moment únic i especial" i que els ciutadans de les Illes s’han de sentir "privilegiats". Cañellas va voler posar especial èmfasi en el fet que no només s’homenatjava els esportistes, sinó també els tècnics i entrenadors, la feina dels quals moltes vegades queda en un segon pla i no té el reconeixement que es mereixen.

El conseller no va voler acabar la seva intervenció sense llegir un missatge de disculpa que Marga Fullana li havia enviat. Fullana, juntament amb Marco Rivera, Alba Torrens i Núria Llagostera, van ser els absents a una cerimònia molt emotiva, que s’inicià amb el reconeixement a tècnics i entrenadors.

Els tècnics Julián Llinàs, Eduardo Ribot, Rafa Huete, Toni Ripoll, Andy Halcón, Miguel Sánchez, Pedro Mir i José Onofre Roses van rebre la placa commemorativa, de la mateixa manera que els entrenadors Tomeu Caldentey (David Muntaner), Eusebio Capel (Fran Sánchez), Fernando Gómez (Maria Fuster), Rafael Huete (melanie Costa), Antonio Navas (Juan Antonio Ramos), Toni Nadal (Rafel Nadal) i Carlos Morillo (Daniel Morillo). Així, es va reconèixer la dedicació i la paciència d’unes persones indispensables per arribar a assolir els èxits que els nostres esportistes estan acumulant.

Els protagonistes

Una vegada reconeguda la feina d’aquells que mai no surten a la foto, va arribar el torn dels protagonistes de la vetlada, els quinze joves que han passejat el nom de les Illes per tot el món.

Maria Fuster va ser la primera que pujà al cadafal per recollir els obsequis que valoraven la seva dedicació i entrega per poder arribar a enfrontar-se amb els més grans en les seves disciplines.

Amenitzats amb música i imatges de les seves participacions a Pequín, els protagonistes van desfilar un a un i al final formaren una foto històrica. El lluitador Fran Sánchez; la nedadora Melanie Costa; Armando Miranda (padrí de Marco Rivera); Maria Salom (mare d’Alba Torrens); el taekwondista Juan Antonio Ramos; el gerent de la Federació balear de tennis, en nom de Núria Llagostera; Daniel Morillo; el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigros, en nom de la ciclista Marga Fullana; el ciclista David Muntaner; la gimnasta Beth Salom; el ciclista Toni Tauler; el jugador de bàsquet Rudy Fernández; el tennista Rafel Nadal i el ciclista Joan Llaneras van posar per una imatge històrica i irrepetible.

El set vegades campió del món de ciclisme en pista, que acumula quatre medalles (dues d’or i dues de plata) en les quatre darreres edicions dels Jocs Olímpics, Joan Llaneras, i la menorquina Beth Salom es van erigir en els portaveus de tots els seus companys i van agrair el suport rebut des de les institucions i l’orgull que per ells significava poder representar les Illes Balears per tot el món.

Com no podia ser d’altra manera, l’acte va acabar amb la projecció de les millors imatges dels esportistes acompanyades per la melodia de Carros de foc, cançó ineludible. Tanmateix, abans Francesc Antich agraí en nom de tots els ciutadans els moments de joia i alegria que han proporcionat. Antich va destacar els quatre medallistes i la fonamental contribució al medaller espanyol que realitzaren.

Esportistes illencs

El conseller d’Esports i Joventut, Mateu Cañellas, es mostrà "orgullós" d’haver pogut reunir en una foto el millor de l’esport illenc, una instantània "que difícilment es podrà tornar a repetir". A més, va voler posar especial èmfasi en el fet que la seva Conselleria va apostar pels joves balears en lloc de subvencionar "mercenaris" que només vénen a cercar doblers. D’altra banda, qualificà "d’impressionants" els resultats obtinguts i afirmà que malgrat que aquest "és un any difícil" per tots els problemes que envolten la Conselleria, "l’aposta" pels esportistes de base continua sent decidida. Finalment, es va voler posar al costat dels esportistes i els recordà que quan acabin les seves carreres tenen les portes de la Conselleria obertes.

"La millor època de l’esport"

"Estam vivint una de les millors èpoques de l’esport, per no dir la millor època". Aquesta va ser la coincidència en què els esportistes illencs van topar. Tant Joan Llaneras com Rudy Fernández i Rafel Nadal van destacar l’esplèndid moment que viu l’esport de les Illes.

"S’està vivint una de les millors èpoques de l’esport de les Illes. Tant pel que fa a resultats com mediàticament és una cosa per gaudir-ne", va assenyalar Llaneras, que va ser un dels més aclamats pel públic present, ja que la de Pequín va ser la seva darrera Olimpíada.

Rafel Nadal va continuar fent bandera de la seva humilitat quan va respondre que "no s’han d’oblidar la resta d’esportistes que malgrat que practiquin esports més minoritaris han hagut de fer el mateix esforç que nosaltres per arribar als Jocs Olímpics". D’altra banda, no va voler parlar d’objectius i afirmà que la seva propera fita és "descansar".

Toni Tauler, per la seva banda, va destacar que la medalla és un "símbol", però que el record més grat va ser el de "la convivència amb tots els altres esportistes a la Vila Olímpica i tot el que suposa".

Rudy Fernández, que arribava directe del curs per a principiants de l’NBA, es va referir al gran moment de l’esport illenc i assenyalà que "el nivell de l’esport balear s’està veient que és increïble. No només el bàsquet, el tennis i la natació, sinó també les motos, amb Lorenzo, el ciclisme... En tots els esports estam molt bé. A poc a poc, encara que sigui una illa petita, surten esportistes molt bons".