TW
0

L’alemany Stefan Schumacher, del Gerolsteiner, trencà els pronòstics i guanyà la quarta etapa del Tour, una contrarellotge individual amb sortida i arribada a Cholet, de 29,5 quilòmetres, i a més es vestí amb el mallot groc en una jornada en què Cadel Evans guanyà la partida als favorits i avantatjà d’1:07 el murcià Alejandro Valverde.

Schumacher volà del principi fins al final, polvoritzà en tots els punts intermedis els registres dels grans especialistes i arribà a la meta amb un temps de 35:44 minuts, a una mitjana de 49,533 kms/hora, 18 segons per davant del luxemburguès Kim Kirchen (Columbia) i de l’escocès David Millar (Garmin), segon i tercer respectivament.

Per darrere i dins la lluita entre els favorits, l’australià Cadel Evans (Silence), presentà la seva candidatura i marcà el quart millor temps a 27 segons del guanyador, per davant del bicampió mundial de l’especialitat, el suís Fabian Cancellara (CSC), que fou cinquè. El rus Denis Mentxov (Rabobank), recuperà el temps perdut en la jornada anterior i marcà el sisè registre a 34 segons de Schumacher.

L’alta jerarquia
Evans marcà el territori en el primer cara a cara entre l’alta jerarquia del Tour, en un primer examen que no va ser amable amb els espanyols, ja que el primer classificat fou José Iván Gutiérrez, dotzè a 52 segons i Alejandro Valverde, que en un inesperat lloc 23è cedí 1:07 respecte de l’australià, ara "líder" en la classificació "de veritat". El cap de files del Silence, segon en el passat Tour, volgué demostrar la seva condició de favorit i n’aprofità la primera oportunitat.

Fou el més afavorit de la jornada al costat de Mentxov. Quart en la general, per darrere de Schumacher, Kirchen i Miler, Evans té Mentxov a 51 segons, l’italià Cunego a 1:05, a 1:06 Valverde, Sastre a 1:22 i a 1:47 Franck Schleck. Unes diferències en cap cas definitives perquè el Tour acaba de començar, però significatives del primer duel entre els grans.

Eusebio Unzue, director del Caisse d’Epargne, firmava en la vigília perdre prop d’un minut respecte d’Evans. En aquest sentit, Alejandro Valverde acabà "content amb el resultat i amb bones sensacions", tot i el descens al dessetè lloc de la general.

Cunego resistí en la general i quedà a 1.05 d’Evans, com Pereiro a 1:01 i Sastre a 1:22, però a altres els anà molt malament, com al basc Haimar Zubeldia (Euskaltel) i a l’italià Riccardo Riccó (Saunier), amb més de tres minuts perduts en l’etapa, una diferència bastant apreciable.

Schumacher, de 26 anys i professional des de 2002, es presentà com a convidat a la festa i en féu una de grossa en una plaça com Cholet, on el cartell de favorit tenia altres noms. El vencedor de l’Amstel Gold Race de 2007 i bronze mundial en ruta aquell mateix any, baixà del pedestal Cancellara, que anava marcant grans registres en els quilòmetres 11 i 19,5. El germànic guanyà amb claredat, davant la mirada sorpresa del suís, doble campió mundial, que donava per segura una victòria per jerarquia en l’especialitat. Un líder d’alta velocitat.

La cinquena etapa és la més llarga de la present edició, amb 232 quilòmetres que uniran Cholet i Chateauroux, de perfil pla. Una delícia per als velocistes abans que arribin les jornades de muntanya.