TW
0

La selecció espanyola té avui (20.45/Cuatro) a l’Ernst Happel de Viena una cita amb la història, en unes semifinals que feia 24 anys que no disputava i en les quals confia de superar Rússia, un rival que ha anat guanyant efectivitat amb el pas dels dies, a la recerca de la seva primera presència en una final de l’Eurocopa (la tercera si hi comptam les dues de l’URSS).

Superat el mur dels quarts de final, la barrera que durant més de dues dècades ha impedit a Espanya situar-se en la primera línia continental, l’eufòria s’ha desencadenat entre els aficionats, molts dels quals no havien nascut el 1984 quan França deixà Espanya sense el seu segon títol.

Més lluny fins i tot queden els herois de 1964, l’única selecció que ha conquerit un títol, que els més joves (i no tan joves) seguidors només han pogut veure en algunes imatges d’arxiu i que va ser precisament davant l’URSS, que tornarà a ser el rival d’avui.

La història està amb Espanya, que si bé s’ha torbat a superar els temuts quarts, no ha fallat mai en les seves dues presències en una semifinal, encara que aquesta ronda tampoc no li va malament a Rússia, que l’afronta per sisena vegada amb victòries el 1960, 1964, 1972 i 1988 i derrota el 1968 (on l’accés es decidí amb moneda a l’aire després del 0-0), encara que només aconseguí el títol el 1960, amb tres derrotes posteriors.

Rússia, que en condicions normals seria un escull assequible, com ho va ser en l’estrena de la competició, amb victòria d’Espanya per 4-1 i tres gols de Villa, ha anat guanyant pegada en els duels següents i l’ombra d’Arshavin plana sobre els pensaments de jugadors i seguidors.

L’atacant menut i veloç es perdé els dos primers partits de l’Eurocopa per sanció, però sense ell Rússia pogué derrotar Grècia i certificar, ja amb la seva presència (i un gol), la classificació per als quarts de final. Holanda, que havia superat les dues grans candidates, Itàlia i França, semblava que havia de ser el seu botxí, però els de Guus Hiddink enlluernaren en el seu compromís de quarts (3-1) i es classificaren.

Més forts físicament, com també reconeixen els internacionals espanyols, i després d’haver anat de menys a més, la selecció russa afronta crescuda la semifinal, i més liderada pel seu tècnic, Guus Hiddink. L’holandès ha deixat a la cuneta la selecció del seu país i és un coneixedor perfecte del futbol espanyol, després del seu pas pel València, el Reial Madrid i el Betis, i no dubtarà a intentar repetir avui l’actuació del Mundial de Corea, en el qual eliminà Espanya als quarts, en la tanda de penals.

L’única mala notícia per a ell és la suspensió del central Kolodín, que serà suplert per Berezutsky, que formant parella amb Ignashevich està preparat per amargar la nit a Villa i a Torres, que han baixat en efectivitat però que volen ser el malson dels russos.

Tots dos tornaran a tenir el suport de Luis Aragonés, que continuarà apostant pel seu onze de gala, el mateix que sortí d’entrada davant Rússia, Suècia i Itàlia, si bé alguns futbolistes arrosseguen molèsties pròpies del cansament acumulat durant la competició.

Senna, que semblava que perdria el seu lloc després d’haver acabat el duel davant d’Itàlia amb molèsties, assegura que està bé i, per tant, Cesc o Xabi Alonso hauran d’esperar la seva oportunitat.