Hushovd guanya i Valverde acaba cinquè

El ciclista de l'Illes Balears just va perdre cinc segons en un pròleg encara marcat per les absències

TW
0

El noruec Thor Hushovd, del Credit Agricole, fou l'encarregt d'aixecar l'ànim del Tour de França, després d'una vigília molt agitada, en aconseguir el triomf en el pròleg de 7,1 quilòmetres disputat a Estrasburg. Estrena així el jersei groc de la 93a edició.

Hushovd, un autèntic atleta de 28 anys, de poderós físic amb els seus 1,83 metres i 81 quilos, sorprengué tots els especialistes i amb un temps de 8,17 minuts, a una mitjana de 51,429 km/h, pujà al més alt del podi.

El nord-americà George Hincapie (Discovery) no aconseguí per centèsimes heretar el jersei d'or del seu excompany i amic Lance Armstrong i hagué de conformar-se amb la segona plaça.

Hi hagué encara més protagonisme per als americans, ja que David Zabriskie (CSC) ocupà el tercer lloc amb 8,21, el mateix temps que l'alemany Sebastian Lang (Gerolsteiner) i que Alejandro Valverde (Illes Balears), que oferí bones sensacions amb una meritòria cinquena posició, i a més marcà el millor temps en el pas intermedi del quilòmetre 3,7.

Hushovd guanyà, per sorpresa, el capítol previ en un circuit que presentava 10 revolts. Hincapie i Zabriskie, que s'imposà en el pròleg de la Dauphiné, compliren, però hi havia morbo per comprovar com estava el britànic David Millar (Saunier) en el seu retorn a la competició després d'un càstig de dos anys per dopatge, i també l'estat del campió mundial Michael Rogers.

Rogers només fou sisè, l'italià Paolo Savoldelli cedí vuit segons i Millar, molt observat, es conformà amb la 17a posició a 14 segons.

Pitjor li va anar a Bobby Julich (CSC), que acabà en el lloc 29è. Foren els detalls que ajudaren a oblidar el malson de divendres i que impulsen una correguda que pretén que la moral guanyi la partida a l'espectacle a qualsevol preu.

L'animador del primer assalt del Tour fou l'alemany Sebastian Lang, del Gerolsteiner, que es va fer il·lusions amb un temps de 8,21 i superà, entre altres, l'excampió del món de contra rellotge Sergei Hochar (8,27) i un dels grans favorits, l'italià Paolo Savoldelli.

El primer vencedor arriba de la freda Noruega, tot i que Hushovd, que ja té tres triomfs en el Tour, cinc aquesta temporada i 40 des del seu debut com a professional l'any 1999, ja coneixia el dolç regust del podi de la Grande Boucle. Guanyà dues etapes el 2004 (Quimper) i 2002 (Bour en Bresse). A França, on resideix, és quasi considerat un corredor local.

Hushovd sortirà de groc en la primera etapa i disposat a guardar el jersei a totes passades per l'interès de l'equip. Hincapie, amb idèntic temps, és a l'espera i Zabriskie és tercer a només quatre segons. El campió mundial, el belga Tom Boonen, sap que una victòria a l'esprint el situaria líder, ja que té al noruec a només 11 segons.

El Tour de França, una vegada més, superà el desastre. La resposta del públic fou la de sempre en un país que estima el ciclisme tot i els escàndols. La cursa fou una festa. Algun cartell deia: «El ciclisme ha mort, visca el Tour». Sense les grans estrelles, el cel també pot ser ben bell.