Mateu Alemany, expresident del Reial Mallorca, impartí ahir una conferència a l'aula Magna de la Facultat d'Empresarials de la Universitat de les Illes Balears. En una sala plena de gom a gom, on era Vicenç Grande, l'actual membre del consell d'administració del club vermellenc parlà sobre la gestió, des de la seva pròpia experiència, d'un club de futbol. El títol triat fou Organització i direcció d'un club de futbol professiona, en el marc del cicle Trajectòries empresarials que organitza la Fundació Càtedra Iberoamericana.
En poc més d'una hora, Alemany explicà els fonaments per a l'administració d'una «peculiar» empresa privada, com és un club de futbol. «Encara que les bases d'organització i gestió no siguin diferents de les de qualsevol altra gran empresa, el fet que els resultats depenguin de si la pilota vol entrar o no, implica que els models de planificació hagin de ser flexibles», assenyalà.
Alemany, que al principi de la conferència deixà clar que parlaria del model de gestió d'un club de futbol en general i no del Reial Mallorca SAD, ressaltà que el futbol ha canviat molt en els darrers vint anys i que ara la manera de dirigir i de presidir un club ja no és en absolut la mateixa. «El president i els membres del consell s'hi juguen els seus doblers, i ja no pot passar com abans, que un president deixava un club totalment endeutat i en una situació financera insostenible per a qualsevol empresa. És per això que s'ha de presidir des de la fredor i pensant sempre a mig o llarg termini», significà. I afegí que «s'han de deixar de banda els sentiments i, de vegades la pressió mediàtica, per no apartar-te dels teus objectius».
El conferenciant, que fou presentat per Miquel Roca, professor de la UIB, i per Antoni Bennassar, president de la Fundació Càtedra Iberoamericana, repassà les dates clau de l'actual visió del futbol professional: «Arran del Reial Decret de l'any 1985, que regula l'activitat professional del futbolista, la posició dels clubs respecte dels seus jugadors empleats canvià de manera radicalment, i això exigí un professionalisme també en l'equip humà que dirigia el club. El model s'acabà de transformar radicalment set anys després amb la conversió dels clubs de futbol en societats anònimes».
L'expresident destacà, i explicà des del vessant financer d'autogestió de recursos, la importància que té per a una entitat «gaudir d'una Ciutat Esportiva, com en el cas del Mallorca, d'on han de sortir futbolistes que nodreixin l'entitat d'un actiu econòmic de present i futur».
A continuació, explicà als estudiants d'empresarials els requisits que ha de reunir el líder d'una empresa d'èxit, que en l'àmbit futbolístic connecten amb la figura del president: «Els líders empresarials no neixen, es fan. Un bon president és aquell que els seus companys de feina fan gran. Ha de destacar pel seu coneixement, per la seva capacitat de feina i per la seva autoritat a l'hora de prendre decisions». Així mateix, defensà el model «de consens entre tots els membres del consell d'administració», una manera de fer feina que, segons remarcà, ell implantà en arribar a la presidència del Reial Mallorca.
Alemany, que acusà la seva «retirament» de l'atenció mediàtica contínua, se n'anà sense voler fer declaracions als mitjans de comunicació.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.