Indurain: «Les institucions públiques haurien de fer costat a l'esport base»

El pentacampió del Tour assegura que el ciclisme espanyol està en un nivell alt

TW
0

-La vida és dura sempre, però si fas allò que t'agrada, tant si és anar amb bicicleta com això que faig ara, es pot viure bé i amb tranquil·litat. -Bé. Hi ha gent bona, corredors d'un nivell mundial bastant alt. Tal vegada ens falta un referent en el Tour de França, però en la resta de curses, com mundials, clàssiques i altres proves per etapes, el nivell és alt. Per ventura manca també algun patrocinador que permeti la subsistència de més equips professionals, però en general podem estar contents. -Jo crec que això és una circumstància temporal. Hi ha hagut una crisi quant al tema del patrocini d'equips, però crec que en l'esport professional haurien de ser les empreses que, amb l'objectiu de promocionar-se i de donar-se a conèixer, hi posassin els doblers. Però en el ciclisme, com que és un esport popular en què els corredors visiten moltes regions i localitats durant la competició, les institucions públiques s'hi bolquen. A mi, el que m'agradaria és que les institucions fessin costat a l'esport base i deixassin que els equips professionals s'espavilassin sols. -Armstrong ja ens oferia un bon espectacle. Passa que ha dominat durant molts d'anys i tal vegada els qui no són gaire aficionats al ciclisme se n'han cansat. Ara sembla que la prova serà més oberta, però una cursa de tres setmanes com el Tour és sempre difícil. Els qui l'any vinent aspiraran a la victòria final com Basso, Kloden, Ullrich o l'espanyol Valverde, poden oferir un espectacle molt bo. -És molt difícil saber-ho. A més de Valverde, tenim Roberto Heras i altres corredors joves amb un futur prometedor. Però són ciclistes que, tot i anar progressant, no podem saber on arribaran. Hi ha casos, com els d'Óscar Sevilla o Joseba Beloki, que també apuntaven molt amunt, però... En qüestions d'esports d'alta competició, és ben complicat arribar a ser el número 1. -En el ciclisme poc, perquè en temes de dopatge ha estat un esport pioner i ja fa molts d'anys que s'hi apliquen controls seriosos i rigorosos. El dopatge és un problema intern i que afecta qualsevol esport, per la qual cosa totes les qüestions que hi facin referència han de quedar clares de comú acord. No era bo que cadascú anàs pel seu compte, i és positiu per als esportistes que aquesta matèria estigui ben regulada i sigui objecte de controls seriosos. -Si és el que li agrada sí, com feren amb mi. Jo ara tenc un fill de nou anys i ha començat a jugar a futbol, però si llavors es decideix per la bicicleta, jo l'ajudaré.

El millor ciclista espanyol de tots els temps, el navarrès Miguel Indurain, és de visita a Mallorca amb motiu de la presentació de la nova tenda d'esports Sportland, que s'obrirà al públic aquest novembre al Coll d'en Rabassa i de la qual ell és soci.

El guanyador en cinc ocasions del Tour de França i en dues del Giro d'Itàlia, entre moltes altres curses, demostrà que és un campió tant dins com fora de la competició i respongué amb cortesia les preguntes de Diari de Balears.

-Quan és més dura la rutina d'un esportista d'elit com vós, quan s'està en actiu o després?
-Un campió com vós, que heu donat les alegries més grans als aficionats al ciclisme, com valora el nivell actual d'aquest esport a Espanya?
-Davant d'aquest problema de la manca de patrocinadors, s'ha posat de moda que siguin les comunitats autònomes i les institucions públiques que posin els doblers. Suposa, això, la salvació del ciclisme?
-Ara, que sembla que ja no hi serà Lance Armstrong, el Tour tornarà a guanyar en emoció i en espectacle?
-Veis cap corredor espanyol amb opcions de tornar a guanyar un Tour de França a curt termini?
-Com pot afectar al ciclisme la nova Llei del dopatge que aprovarà el Govern?
-Amb el panorama actual, si cap fill vostre volgués ser ciclista, l'animaríeu a provar-ho?