Catalina Cirer transpira optimisme i alegria. És vitalista i vessa il·lusió en totes les seves activitats. Convertir Palma en una ciutat moderna, amable i simpàtica és el seu repte. Pretén, en definitiva, millorar les condicions de vida dels ciutadans. Aficionada al futbol, mai no ha amagat -sinó que en presumeix- la seva passió pel Reial Mallorca. Habitual a Son Moix -com abans al Lluís Sitjar-, la seva ubicació es troba a tribuna de sol, ben lluny de la llotja, on just acudeix quan les seves obligacions, ara com a batlessa, l'hi obliguen.
-El balcó principal de l'Ajuntament llueix una pancarta que desitja sort a Madrid i a Palma davant la transcendental decisió del Comitè Olímpic Internacional el proper dimecres a Singapur i els autobusos de l'EMT duen un adhesiu amb els dits creuats. És necessària alguna cosa més que sort perquè Madrid surti escollida.
-Això és la darrera sempenta a una candidatura que fa molt temps que s'està preparant... Hi ha una feina prèvia, evidentment, tant des de Madrid com des de Palma. L'agost de l'any passat passaren revista de les instal·lacions, de les infraestructures de transports... Tota la feina tècnica està feta. Volíem contribuir en aquests darrers dies a aconseguir una major implicació social en un projecte col·lectiu. Quan una ja ha fet tot el que havia de fer, l'únic que li queda és resar, si és creient, o confiar en aquesta mica de sort que sempre és necessària.
-Si just s'avaluàs el projecte de Palma, Madrid seria l'escollida?
-Estic convençuda que Palma no és una subseu qualsevol en aquesta candidatura. Som una subseu que és capaç de sumar actius a la candidatura. Va quedar demostrat a la darrera presentació que es va fer a Madrid davant els membres del Comitè Olímpic Internacional.
-Què suposaria per a la ciutadania que Palma fos elegida subseu d'uns Jocs Olímpics?
-Viuríem un esdeveniment històric dins un món tan vinculat a Palma i les Illes Balears com és la vela. Hi hauria molta gent que vendria a Palma, no tan sols durant els Jocs, sinó durant anys abans. Evidentment, hi hauria també una repercussió mediàtica de primer ordre. Seríem capaços de mostrar que, a més del camp de regates, Palma disposa d'una façana marítima importantíssima, d'una catedral, d'una badia excepcional... Mostraríem els encants de Palma al món. No vull dir que suposàs una revolució econòmica o social per a la nostra ciutat, però seria, evidentment, un punt més per a la seva promoció.
-I suposaria també la modernització total de Calanova.
-Dins l'àmbit esportiu seria una passa vital, però hi ha molts altres components que van molt més enllà de la simple qüestió esportiva.
-En tot cas, és evident que Palma no és favorita. Seria una nova decepció que se sumaria a la que suposà perdre l'organització de la Copa Amèrica.
-La feina ben feta, amb coherència, mai no suposa una decepció. És perdre un tren, deixar de parlar d'un tema que ens il·lusiona. Seria fer una aturada en el camí, baixar abans d'hora. En tot cas, hem preparat una candidatura a consciència. Si estigués convençuda que Madrid no serà escollida no agafaria les maletes i partiria cap a Singapur. Hi ha moltes més coses a fer a Palma que anar a Singapur que ens diguin que les olimpíades es fan a París. Tenc l'esperança, la il·lusió i la confiança que Madrid sortirà elegida.
-Són esportistes els ciutadans de Palma?
-Els ciutadans de Palma són més esportistes que ahir i ho són manco que demà. Vull dir que resta encara molta feina per fer. Els ciutadans han de tenir a l'abast instal·lacions, han de tenir facilitats per fer esport. Volem millorar les insfraestructures existents perquè a la gent no li faci peresa anar a fer esport. A més, està planificat crear noves instal·lacions per acostar l'esport als ciutadans...
-En general, les instal·lacions de Palma són obsoletes?
-Hi ha instal·lacions que són una mica antigues. El Palau Municipal d'Esports de Son Moix està patint una transformació gradual per compatibilitzar la modernització amb l'ús diari dels ciutadans. S'estan fent moltes coses.
-Parlàveu abans de noves instal·lacions, es construiran pavellons a les barriades?
-Hi ha un pla que diagnostica què necessita Ciutat. A més del pla, hi ha un conveni signat amb la Comunitat Autònoma de 20 milions d'euros que ens permetrà construir diferents infraestructures en barriades. La instal·lació d'herba artificial a tots els camps de futbol municipals era una reivindicació històrica que ja està en vies de solució. Es farà, per exemple, una piscina a Sant Jordi, una altra a Son Roca, un pavelló a sa Indioteria...
-Quaranta-vuit milions d'euros semblen molts doblers per a un velòdrom?
-És una instal·lació necessària per poder complir el compromís del mundial de pista. S'ha de pensar que no ho paga l'Ajuntament tot sol, sinó que el Consell de Mallorca hi posa el sòl i el Govern també hi farà una important contribució econòmica. No serà just un velòdrom, sinó que es convertirà en una instal·lació emblemàtica per a Palma, on es podran desenvolupar diferents esports, concerts...
-S'ha parlat molt de la pista d'atletisme, quina és la voluntat de l'Ajuntament de Palma?
-El primer que ha de fer l'Ajuntament és garantir una instal·lació als atletes. A Sant Ferran es construirà una nova pista i, per tant, ja ens podem plantejar eliminar la de Son Moix. Ara bé, la supressió de la pista no és una prioritat per als ciutadans de Palma. És una prioritat o una necessitat per a una entitat que és l'usuària de l'estadi municipal de Son Moix. És el Reial Mallorca Societat Anònima Esportiva qui ha de liderar el projecte. Ens ha de plantejar d'una manera seriosa quin és el seu projecte.<
-Entenc que no heu rebut encara cap tipus de proposta?
-No hi ha proposta de res. Nosaltres, com a propietaris de l'estadi, el que farem serà estudiar-ho, examinar-ne la viabilitat, comprovar que s'ajusti a normativa i que es pugui dur a terme sense un perjudici per als ciutadans de Palma.
-El Mallorca té una part important dels títols de copropietat del Lluís Sitjar, quines intencions té l'Ajuntament de Palma respecte del vell estadi?
-De moment, cap. Cort poc fer poca cosa al Lluís Sitjar, ja que no en som copropietaris. Personalment, he de fer un esforç molt gros per parlar del Lluís Sitjar com a batlessa de Palma, ja que el meu vincle sentimental és molt gros. Si jo em morís voldria que la meitat de les meves cendres anassin al Lluís Sitjar. Ara bé, com a batlessa, és evident que el Lluís Sitjar està situat en una zona important per a la nostra ciutat, com és la falca verda. Si jo pensàs en clau de somni de futur, és obvi que el Lluís Sitjar podria integrar-se en el parc de la Riera. Ara bé, que quedi clar que és un somni, un desig. No puc fer seriosament aquest plantejament, ja que avui no tenc cap opció perquè això pugui ser realitat.
-L'Ajuntament de Palma té possibilitats d'oferir als ciutadans un «pitch and putt» públic. És un projecte vinculat al president del Mallorca, Vicenç Grande. Quina valoració en feis?
-El primer que s'ha de significar és que no té res a veure que sigui el president del Mallorca amb el projecte que inclou, entre altres qüestions, un «pitch amb putt» públic. Qualsevol expedient que entra a l'Ajuntament és tractat igual. Tots tenen un promotor al darrere, un constructor. Vicenç Grande és un promotor més. A més a més, estic convençudíssima, perquè no ho ha fet fins ara, que mai no farà ús de la seva condició de president del Mallorca per pressionar en un sentit o en un altre la batlessa de Palma. N'estic segura.
-Vós sou batlessa i mallorquinista, com vos sentíeu la temporada passada quan el vostre president Mateu Alemany criticava la vostra feina?
-Com a president, sempre l'he respectat. Mai no li he faltat al respecte. No ofèn qui vol, sinó qui pot. Estic ben convençuda que la seva intenció no era ofendre, però si ho hagués estat no ho hauria aconseguit. El meu sentiment mallorquinista i la meva coherència com a batlessa estan per sobre de moltes coses. En tot cas, hi ha moltes coses en aquesta vida que hem d'aguantar perquè ens toca.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.