Tots contra tots i tots contra Armstrong

El corredor nord-americà tancarà el millor cicle de la història del Tour tant si guanya com si perd

TW
0

El nord-americà Lance Armstrong, amb sis títols a la butxaca, afronta motivat i amb la condició de favorit la 92a edició del Tour de França que avui comença a Fromentine, on, tant si guanya com si perd, posarà fi a l'era més gloriosa en la història de la millor cursa del món per etapes.

«Armstrong contra tots». Aquest podria ser el títol de la pel·lícula de la present edició que s'obre a la regió de la Vendée. El T-Mobile de Jan Ullrich, cinc vegades segon i guanyador en el llunyà 1997, d'Andreas Kloden, segon l'any passat i del kazajo Alexander Vinokurov, esperen amb les ungles afilades i disposats a l'enderrocament del líder.

Els espanyols acudeixen amb alguns noms a la llista de candidats. Roberto Heras, tres vegades guanyador de la Volta, afronta una de les seves últimes oportunitats, ara com a líder únic al Liberty. Heras, cercarà a la muntanya la condició que el va fer destacar en aquesta cursa com a gregari d'Armstrong. Tindrà al seu costat Joseba Beloki, que torna amb una incògnita sobre les espatles.

Iban Mayo, amb l'amarg 2004 ja oblidat, no arriba obsessionat amb el pòdium, però el seu triomf a Alpe de Huez el 2003 i l'anterior a la Dauphiné, el van elevar a l'altar dels grans. Aquest any han brillat més els seus companys Lanzaluze i Aitor González, però ara arriba el torn del cap de files de l'Euskaltel.

L'Illes Balears presenta en l'alta societat la seva perla Alejandro Valverde, de 25 anys, però el murcià es refugia en la idea d'aprendre en la seva estrena i farà tasques de suport al líder Francisco Mancebo, sisè el 2004 i regular a les seves actuacions a França. Els d'Unzue, amb el rus Karpets, millor jove de la passada edició, lluitaran per triomfs d'etapa i pels llocs d'honor si són capaços de rendibilitzar la muntanya.

El recorregut consta de 3.500 quilòmetres repartits en 21 etapes. Poca contra rellotge, amb prou feines 74 kms repartits en dues sessions i n'hi haurà una per equips, però amb límit de diferències. No serà un Tour muntanyós, amb només tres arribades en alt i algunes jornades de mitja muntanya pels Vosgos i el sistema Central que poden resultar perilloses. El pas pels Alps marca la seva primera cita important en la desena etapa amb final a Courchevel i l'ascens anterior al Roselend. Un dia després esperen La Madeleine, el Telegraphe i el Galibier, el mític port alpí sostre de la cursa amb els seus temibles 2.645 metres d'altitud i 17,5 kms d'ascens al 6,9 per cent de pendent mitjà.

Els Pirineus ofereixen al menú una catorzena etapa amb final en alt (Les Domaines) i l'etapa reina entre Lezat el sud Leze i Saint Lary Soulan. Esperen més ni menys que el Portet d'Aspet, el Col de Menté, el Portillon, el Peyresourde, Val Loron i Pla d'Adet, final del trajecte en ascens, una jornada de la qual podria sortir el virtual vencedor del Tour.