El brasiler Luiz Felipe Scolari afila les seves armes al retir espiritual de la selecció portuguesa, no lluny del riu Tajo, per arrabassar diumenge als grecs l'Eurocopa i donar als portuguesos una gran dosi d'autoestima.
«Felipao», com li sobrenomenen partidaris i detractors, s'encamina a la final per afegir a la seva llarga relació de títols, coronada en 2002 amb el Mundial de Corea i Japó, l'Europeu que li convertirà en un mite, criticat, però temut.
Amb la seva venerada Verge de Caravaggio a mà, i la de Fátima, a la que s'encomanen els seus 23 jugadors abans dels partits, Scolari ultima l'estratègia amb què derrotar als grecs en la final.
El matx de diumenge té, a més, molt de revenja per als de Scolari, als qui els hel·lénics van amargar el passat 12 de juny res menys que el partit inaugural del campionat que són amfitrions, i a qui el destí, en una curiosa pirueta, ha col·locat com a últim obstacle per a la glòria. Scolari no vol una nova «tragèdia grega» o un «fado trist», com es va dir llavors, i desitja pagar amb la mateixa moneda l'alemany Otto Rehhagel.
A més a més, el brasiler, que confessa haver-se adaptat bé a Portugal i agradar molt del refugi familiar que ha trobat a Cascais, a prop de Lisboa, vol regalar al país d'acollida una injecció d'autoestima que fa temps que clama el seu president, Jorge Sampaio. Convertit en talismà de la selecció, Sampaio, immers en una complicada crisi política interna, no deixarà de ser a la tribuna de l'Estadi de La Llum, la «catedral» del Benfica.
«Felipao» ha aconseguit transmetre als portuguesos, que passen amb facilitat del desànim a l'eufòria, un sentiment d'unió després dels seus colors concord amb què Sampaio demandava. Es tracta ara de sofrir els últims 90 minuts perquè els portuguesos tinguin raons de celebrar molt temps l'èxit més destacat de la seva història esportiva.
Una experiència en què es van quedar a les portes en 1966, quan el voluntarisme d'Eusebio, la «pantera negra», no va aconseguir imposar-se als gols d'un altre mite del futbol, l'anglès Bobby Charlton.
Un sentiment que es va frustrar novament en semifinals de l'Eurocopa de 2000, disputada a Bèlgica i Holanda, quan els francesos van apartar als portuguesos de la glòria per un error del defensa Abel Xavier. Ara potser els hagi arribat l'hora.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.