El segon de silenci que separà Londres de Madrid quan Jacques Rogge anuncià en darrer lloc el nom de la capital espanyola com a candidata als Jocs del 2012 omplí de tensió l'acte organitzat per l'Ajuntament, trencat de seguida per l'ovació dels assistents després del veredicte del COI.
Les paraules del president del Comitè Olímpic Internacional (COI) ressonaren com una campanada d'optimisme a l'envelat instal·lat pel Consistori al carrer del Sacramento, devora la plaça de la Villa. La primera incertesa sorgí quan la pantalla gegant que mostrava allò que succeïa a la seu del COI a Lausana reflectia la presència de Rogge, no prevista de tot d'una, per anunciar les candidatures.
París, Nova York, Moscou, Londres i Madrid. Aquest va er l'ordre, producte d'un sorteig efectuat pel COI, però desconegut pels assistents a l'acte, en el qual Rogge llegí els noms de les cinc candidates seleccionades del total de nou.
El fet que l'atzar deixàs Madrid al final provocà un moment d'angoixa a l'envelat. Al final, Rogge esmentà Madrid. En el recinte, la tensió continguda deixà pas a una alegria desborada en la qual participaren polítics, esportistes, directius i mitjans de comunicació, que passaren moments d'ànsia fins a l'anunci de Rogge.
El batle de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, representà la satisfacció de la ciutat en comprovar que es feia realitat allò dictat pel sentit comú, malgrat que l'hermetisme del COI obligava a mantenir la calma o a mostrar, com a molt, una confiança continguda. L'abraçada de Ruiz Gallardón amb Trinidad Jiménez (PSOE), primer, amb el seu tinent de batle Manuel Cobo, després i amb Inés Sabanés (IU) a continuació, perllongà la primera celebració de Madrid 2012.
En el moment de l'anunci ningú no coneixia quin seria el nombre de les localitats triades, però el més important és que Madrid havia entrat al grup selecte de cinc, del qual quedaren fora Leipzig, Istanbul, l'Havana i Rio de Janeiro. Aquestes dues darreres absència probablement beneficien la capital espanyola a l'hora de captar suports a l'Amèrica del Sud.
Les felicitacions entre el batle i la presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid, Esperanza Aguirre, precediren les salutacions i les paraules d'ànim que intercanviaren també els asistents a l'acte, entre ells la infanta Pilar, presidenta de la Federació Espanyola d'Hípica i membre del COI.
Ahir, un dels dies més importants per a la candidatura, Madrid no era tota sola. L'àmplia representació de les administracions municipals i autonòmiques, secundades pel Govern en nom del secretari d'Estat per a l'Esport, Jaime Lissavetzky, i del director general d'Esports, Rafael Blanco, consolidaren el suport institucional a la candidatura madrilenya.
Tampoc no hi faltà el Comitè Olímpic Espanyol (COE), amb el seu president José María Echevarría, que coincidí amb Ruiz-Gallardón que «avui comença tot», malgrat que «Madrid està de moment en una segona etapa, abans de passar a la tercera, en la qual la capital sortirà elegida».
Les federacions esportives i els clubs més important de la ciutat, Reial Madrid, Atlètic de Madrid i Estudiantes, no es volgueren perdre un acte en el qual els seus presidents lloaren el treball i la constància de l'Oficina Olímpica i reiteraren la seva disposició a col·laborar perquè l'èxit d'ahir es repeteixi el 6 de juliol del 2005 a Singapur.
José María Àlvarez del Manzano, exbatle de la capital, també compartí el moment de glòria, en el qual Ruiz Gallardón anuncià la seva disposició a treballar «amb esperit d'humilitat» i mostrà la seva «gratitud a la ciutat de Barcelona», que «va obrir el camí».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.