TW
0

SÈRBIA-MONTENEGRO67
ESPANYA75

SÈRBIA-MONTENEGRO: Jaric (18), Gurovic (1), Stojakovic (25), Drobnjak (7), Koturovic (10) -cinc inicial-, Ostojic (1), Avdalovic (-), Vukcevic (-) i Vujanic (5).

ESPANYA: Calderón (3), Navarro (22), Jiménez (2), Gasol (20), Garbajosa (10) -cinc inicial-, Marco (10), Felipe Reyes (4), De la Fuente (4), Herreros (-) i Grimau (-).

ÀRBITRES: LaMonica (Itàlia) i Kolar (Eslovàquia). Exclogueren per faltes personals Koturovic (m.32), Ostojic (m.36) i Gurovic (m.40) per part de Sèrbia-Montenegro. Desqualificaren Grimau, Felipe Reyes, Garbajosa per part espanyola i Koturovic, Jaric i Gurovic (m.40) per part rival després de la «tangana» final.

PARCIALS: 23-14, 15-18, 14-19 i 15-24.
INCIDÈNCIES: Enfrontament corresponent a la tercera i darrera jornada del Grup C de la primera fase del Campionat d'Europa 2003 disputat al pavelló Scaniarinken davant uns 6.500 espectadors.

Espanya aconseguí l'únic passaport directe del seu grup continental per a la fase final d'Estocolm en un trepidant final de partit davant Sèrbia i Montenegro, equip que dominà el marcador durant gairebé tot el matx però que acabà rendint-se a la capacitat de patiment i a la qualitat de la selecció espanyola malgrat la «tangana» final provocada per Marco Jaric.

Jaric copejà Pau Gasol per pura desesperació després d'un rebot quan ja estava tot fet. Jorge Garbajosa anà a defensar el seu company i el base dels Angeles Clippers el va agredir. La decisió arbitral, difícil d'entendre, fou expulsar Gurovic i Koturovic per sortir des de la banqueta quan ja estaven eliminats per faltes, i Roger Grimau i Felipe Reyes pel mateix motiu. Els dos protagonistes, Jaric i Garbajosa, foren desqualificats.

Als exiugoslaus els anava la vida en el partit davant Espanya i es demostrà veient com entraren a la pista disposats a superar el rival sigui com sigui, jugant a bàsquet o a cops. La seva situació era tan delicada que fins i tot podien quedar-se fora si perdien davant Espanya i Suècia guanyava per sis punts Rússia.

El tradicional orgull dels «plavi» els donà la iniciativa gràcies a l'encert de l'aler dels Sacramento Kings Pedrag Stojakovic i les complicacions ofensives del conjunt espanyol, en part propiciades pel sistema defensiu anti-Pau que dissenyà el tècnic Dusko Vujosevic.

La capacitat anotadora d'Espanya, amb una mitjana superior en els dos primers partits als noranta punts, caigué en picat (només catorze punts en el primer quart). Els jugadors de Moncho López patiren de valent en la primera part però en el principi del segon quart, amb un ràpid parcial de 0-7, ja es pogueren intuir els símptomes de recuperació.

A part de la intensitat dels campions del món, les oscil·lacions del matx responien més a les fases d'inspiració espanyola que no a la manca d'efectivitat dels balcànics. Espanya inicià una lenta però segura pujada de la mà de Carlos Marco, mentre que les personals s'acumulaven en els homes interiors rivals. Els sis punts de diferència en el descans (38-32) foren història en el quart següent.

El cas és que Espanya començava el definitiu quart amb la primera posició del grup en les seves mans (52-51), només calia no perdre per més de nou punts, malgrat tot el patimentd'abans. L'encert de Marco, la gosadia i la qualitat de Navarro, la constància de Garbajosa i la referència de Pau Gasol, devora la capacitat d'esforç col·lectiu i la unitat humilià els de Vujosevic.

Els darrers minuts foren un espectacle espanyol, amb Juan Carlos Navarro com a estrella principal amb una cistella clau per al record, una exhibició que confirma les aspiracions d'una selecció que ha demostrat ser la millor del seu complicat grup i que és una de les més fermes candidates a obtenir l'or de l'Europeu, una fita que es pot assolir per primera vegada en la història.