Dotze anys obrint el calendari ciclista

La Challenge arriba a la seva dotzena edició ben consolidada i amb l'objectiu de créixer encara més

TW
0


La Challenge Volta a Mallorca (que des de l'any passat ha afegit el nom d'Illes Balears) arriba enguany a la seva dotzena edició. Durant aquests dotze anys, l'esdeveniment s'ha anat consolidant com una de les competicions esportives més importants que es disputen a les Illes.

Arribats a la «pubertat» de la Challenge, és curiós mirar enrere i veure com el somni de tenir els millors ciclistes del món ja és «una rutina anual», com recordava el president de la Federació Balear, Andreu Canals, en la presentació de la dotzena edició. Però el fet de viure aquesta rutina, no ha de fer oblidar el mèrit que té obrir el calendari internacional amb la prova mallorquina.

La possibilitat de començar la temporada en un lloc com Mallorca, on el clima és tan favorable, i en una prova en què el sistema de competició dóna total llibertat al ciclista, molts corredors importants han decidit venir a l'Illa des de la primera edició, que es va disputar l'any 1992.

Precisament en aquell històric any per l'esport espanyol, sobretot gràcies als Jocs Olímpics de Barcelona, Miguel Induráin va aconseguir el seu segon Tour de França. El navarrès va passar per les carreteres mallorquines aquella temporada per preparar-se en el seu segon assalt a la ronda francesa. La presència d'un dels millors esportistes de tots els temps va atreure també molts altres corredors importants durant les següents edicions.

La primera edició, que es va disputar de l'1 al 5 de març de 1992, va tenir com a vencedor Javier Murguialday, del Seguros Amaya. El premi de la muntanya va anar a parar a mans d'un gran escalador, el colombià Oliverio Rincón, que en aquella època ja formava part del Kelme (Kelme-Avianca). Induráin es retirà ben prest, però la seva presència serví de reclam publicitari.

La segona edició de la Challenge es va celebrar entre els dies 14 i 18 de febrer de 1993. Va ser l'any de l'ONCE i de Laurent Jalabert. El corredor francès, que encara no havia aconseguit els seus dos triomfs a la Vuelta a Espanya, ja demostrava la seva qualitat en els començaments de temporada. Jalabert és pràcticament un fixe de la prova i l'any passat, abans de la seva retirada, hi va participar amb el seu darrer equip, el CSC Tíscali danès.

Si la segona edició fou la de l'ONCE, la tercera fou la de Banesto. L'equip de Miguel Induráin va guanyar la classificació per equips d'aquella Challenge que va durar del 2 al 6 de febrer de 1994. El vencedor del Gran Premi també va ser un ciclista de Banesto: David García. La quarta Volta a Mallorca va tenir lloc del 5 al 9 de febrer de 1995. L'ONCE, dos anys després, tornà a ser la gran dominadora. El vencedor de la general no fou Jalabert, però sí un altre ciclista de gran nivell: Alex Zülle. El suís ja havia aconseguit regnar a la Vuelta i ho va fer a Mallorca.

La cinquena edició va ser especial perquè va veure néixer el qui podríem qualificar, fins el moment, el rei de la història de la prova: Paco Cabello. Alguns encara li deien Francis Cabello a la segona setmana de febrer de 1996, quan va aconseguir el primer dels seus tres triomfs a la Challenge. L'ONCE s'imposava per tercer cop en la general per equips.