A la imatge, l'inici de l'encontre. | S. AMENGUAL.

TW
0

Relacions trencades. El Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca, el PSIB-PSOE i UM mai no han estat tan enfora, mai no havien explicitat el seu distanciament com ahir. A la reunió del Consorci del Joc Hípic, format pel Govern de les Illes Balears i Consell de Mallorca a parts iguals "Francesc Antich, Josep Maria Costa i Antoni Garcías Simó per part del Govern, i Maria Antònia Munar, Antoni Pascual i Nicolau Tous per part del Consell" es plantejà la resolució del concurs de la lototrot mitjançant l'anomenat procediment negociat, que preveu la llei. Tres a tres.

Els representants del Govern s'hi mostraren contraris, mentre que els del Consell votaren que sí. És a dir, que el procediment negociat no s'obrirà i, per tant, una vegada més, la lototrot queda, malgrat que sigui momentàniament, paralitzada. El concurs ha quedat desert. Durant la reunió, el conseller Costa insinuà la possibilitat de cercar altres vies de finançament "imposar una taxa a les màquines escurabutxaques existents", però la seva proposta fou retirada.

Antoni Pascual, en companyia de Nicolau Tous, explicà com havia anat la reunió del Consorci. Tous es mostrà extremadament decebut. «El trot ha rebut la punyalada més gran. No es pot enganar la gent d'aquesta manera», explicà. «Tres vots a favor i tres en contra. Per tant, no prospera gens. No hi ha de qualitat, però la lototrot queda aparcada. Hi havia una proposta a l'ordre del dia que era obrir el procediment negociat, i s'han registrat tres vots a favor i tres en contra», començà explicant Antoni Pascual.

Respecte de si el Govern havia presentat cap alternativa, Pascual fou extremadament dur amb el Govern. «La proposta que han presentat era impresentable... Finalment, quan han vist que era impresentable l'han retirada», digué. Pascual, tot i que no ho explicità, es referia a la idea del conseller Costa perquè els empresaris de màquines escurabutxaques pagassin una taxa addicional per finançar el trot. Antoni Pascual mostrà el seu disgust per l'actitud del Govern, però descartà la ruptura del Pacte. «Estam decebuts. Ara bé, això mai no ha de ser motiu de ruptura del Pacte. Nosaltres tenim un compromís molt fort, sempre avalats pel Govern, i ara ens sentim... Hem de pensar com responem. Han confiat en nosaltres i hem fallat», digué Pascual.

El conseller explicà un pic més que la lototrot era la solució definitiva per al món del cavall. «Nosaltres apostam per un finançament que asseguri el futur. No volem una solució per ara i que tothom calli. No hi ha res tancat, però... Ara, toca pensar quina passa hem de fer. Entenc que el president del Govern també ha d'estar preocupat, perquè ell també s'havia compromès amb els cavallistes», significà. Respecte de si era possible que la lototrot es posàs en marxa aquesta legislatura, Pascual indicà que «sempre que el Consorci es torni a reunir i el Govern canviï el seu vot». Pascual fou també crític en valorar els arguments donats pel Govern per no acceptar el procediment negociat. «No sé quin argument han donat. Molt pobres tots. Crec que no tenen arguments. Puc entendre que el president no ho tengui clar, però si no ho té clar és perquè l'han enganat els seus. Si és així, que s'ho faci mirar», acabà dient.

El conseller d'Interior, Josep Maria Costa, no descartà encara obrir en un futur un procediment negociat, però vol iniciar ara un breu procés de reflexió. Costa, en tot cas, garantí finançament per al trot. «A l'hora d'iniciar un procés negociat s'ha votat i no es començarà. Se'n volen analitzar els motius i saber quines empreses, en un procés negociat, podrien concórrer-hi. Consider necessari obrir un període d'anàlisi i reflexió... El president s'ha compromès a donar suport al trot. No s'ha arribat a votar cap altra proposta concreta», acabà apuntant el conseller.