Aigner proposa utilitzar dos col·legiats

El secretari general de la UEFA advoca per aquest sistema abans que les càmeres i els vídeos

TW
0

El secretari general de la UEFA, el suís Gerhard Aigner, va advocar ahir per la reforma en les designacions arbitrals apostant per l'experimentació amb dos àrbitres com a solució a la polèmica arbitral que s'ha viscut en el Mundial de Corea del Sud i Japó. «Això ha de ser un avantatge, pel simple fet que el col·legiat està menys cansat i pot estar més a prop de la jugada i tenir una millor opció de jutjar situacions com els fores de joc. Hauríem d'estudiar això amb més profunditat», va explicar Aigner en una entrevista concedida a la web oficial de la UEFA.

I és que el dirigent considera que «abans de començar a parlar sobre càmeres, imatges alentides o parar el joc», el més important seria «aprofitar els recursos humans». «Desgraciadament, mai no s'han fet proves serioses amb dos àrbitres i crec que això hauria de fer-se», demanà. A més, digué que no hauria de donar-se el fet que els col·legiats i els assistents no es coneguin, una cosa que ha ocorregut en aquest Mundial i que possiblement deixi de produir-se. «No compondria trios amb persones de diferent nacionalitat pel sol fet de donar una oportunitat a tot el món. Crec que necessitam veritables equips en què els dos que són a les bandes facin tot el possible per donar suport a l'actuació del que és al centre», va explicar.

«En el passat era obligatori que els col·legiats elegits per dirigir partits de competicions europees haguessin xiulat almenys tres partits en competicions nacionals junts per assegurar una bona cooperació i ara està ocorrent el contrari». Per això, Aigner ho té clar: «Si hi ha dos o tres bons àrbitres en un país hauríem d'elegir-los a tots per xiular a la mateixa competició». «No suposa cap problema per a la selecció turca que els jutgin dos àrbitres italians diferents de forma consecutiva. Si són els millors, han d'estar allà», va posar com a exemple Aigner, qui també creu que s'«ha d'intentar que els col·legiats dirigeixin els partits amb els assistents habituals».

Finalment, va mostrar els seus dubtes sobre si tenir àrbitres assistents especialitzats és un fet important. «Significa que estam elegint-los d'un país on no hi ha futbol de primer nivell i el que ocorre és que potser aquestes persones s'impressionen massa en un gran estadi amb una multitud que els pressiona», va dir. «Vàrem encertar tenint assistents especialitzats que no són prou bons per ser àrbitres? No seria millor tenir liniers que potencialment poguessin ser àrbitres? No estic molt segur que el concepte d'assistent especialitzat sigui encertat», digué el secretari general de la UEFA.