Festa, focs artificials i un missatge de pau

Una vistosa cerimònia inaugural omplí l'estadi i donà el sus al Campionat del Món

La cerimònia inaugural fou molt vistosa i finalitzà amb uns espectaculars focs.

TW
0

La cerimònia inaugural del Campionat del Món de futbol 2002 de Corea del Sud i Japó, el primer que es du a terme a Àsia i que precedí el partit inaugural, tingué com a tema central un missatge de pau en un estadi estibat amb prop de 65.000 espectadors. Aquest missatge pacífic fou llançat pels organitzadors des de l'únic país dividit en aquest planeta i arribà mitjançant un espectacle cultural anomenat Des d'Orient, que estigué compost per quatre parts: «Benvinguda», «Comunicació», «Compartir i harmonitzar» i «Pau i repartir». L'acte inaugural durà uns 40 minuts i començà amb l'entrada simbòlica dels participants, els himnes nacionals dels països amfitrions i amb el discurs de benvinguda del president del Comitè Organitzador de Corea del Sud (KOWOC), del president de la FIFA, Joseph Blatter, del primer ministre del Japó, Junichiro Koizumi, i del president de la República de Corea, Kim Dae-Jung, que declarà inaugurada la competició.

Dae Jung expressà les seves felicitacions «més sinceres» per aquesta inauguració històrica. «A partir d'avui i durant el mes que ve esper que tots els presents i els 6.000 milions de persones d'aquest planeta visquin una festa. Aquest Mundial ha de servir per llimar les diferències racials, culturals i ideològiques, i unirà totes les nacions en un sol poble. Com a president de Corea don el meu agraïment als països que han col·laborat amb nosaltres i esper que continuï aquest suport perquè aquesta sigui la de més èxit de les festes de futbol», indicà. Joseph Blatter, qui hagué de dirigir-se al públic entre un rumor de xiulets constant, demanà fair play als jugadors de les trenta-dues seleccions participants. «Creim que mitjançant la cooperació mútua s'assegurarà l'èxit d'aquesta Copa del Món», apuntà. A la primera part de l'espectacle, «Benvinguda», ballarins van executar danses tradicionals coreanes «de petició i felicitacions».

En la segona, «Comunicació», aparegueren instruments musicals tradicionals coreans, com els tambors nuribuk i daego. La unió de dos tambors grans (daego) ha estat el moment culminant d'aquesta part de l'espectacle i significa la comunicació dramàtica dels homes en el món. En la tercera part, «Compartir i harmonitzar», les oullim cheon, llargues televisions simbolitzant l'harmonia, baixaren de les mans dels espectadors cap al camp, sobre el qual estaran dibuixades les banderes i lletres alfabètiques dels països del món, significant l'harmonia després de la comunicació. En caure damunt la gespa, les televisions es convertiren en latitud i longitud del planeta. Després es desplegà la imatge d'una pintura en tinta negra sobre aquesta mar d'harmonia, per expressar la convivència dels éssers humans, i de les seves aigües sorgí la campana de la pau, amb sons en ones creixents.

En l'últim acte, el «Repartiment», caigueren dels sostres de les tribunes objectes semblants a pilotes de futbol, anomenades «les fruites del repartiment», que estaven embolicades en les banderes dels trenta-dos països participants, mentre uns nins cantaven una cançó per la pau i tots els executants entraren en la pista amb globus que contenien llavors. L'espectacle acabà amb la interpretació de la cançó oficial del Mundial, Boom, per part de la nord-americana Anastacia, un tribut a l'ambient festiu que envolta la gran cita del futbol i en el qual la novaiorquesa fa gala de tots els seus registres vocals amb un pop estil «big band» i atapeït d'energia, i amb un espectacle de jocs pirotècnics.