La trajectòria més decebedora

El Reial Mallorca acumula desencerts i decepcions en una temporada marcada per l'extrema irregularitat

TW
0

Mentre hi ha vida hi ha esperança, però la trajectòria del Reial Mallorca a la present temporada condueix a l'abisme, a l'infern de la Segona Divisió. Dir que la planificació de la campanya ha estat un desastre és fàcil ara, quan l'equip és més a prop de Segona que de la permanència a Primera, però el cert és que el Mallorca conservà el bloc exitós de la temporada anterior amb l'excepció del titular Finidi i suplents de vàlua com Carreras, Armando o Burgos. La campanya es començà a planificar ben aviat, ja que haver de disputar la prèvia de la Lliga de Campions accelerà la configuració de l'equip. La primera gran decisió de Mateu Alemany fou la contractació de Bernd Krauss, presentat a Son Moix el 27 de juny. «Tenc un únic concepte de joc i l'aplicaré en el Mallorca. Tenc les idees molt clares», deixa el tècnic en la seva primera compareixença pública. El president Mateu Alemany lloava també, com no podia ser d'una altra manera, el nou entrenador mallorquinista. «Tenim el millor entrenador possible», digué.

La política de fitxatges del club no ha estat, precisament, encertada. El dotze de juliol arribà a Palma el turc Fatih "deixà el club ja fa mesos", dies després es confirmava el fitxatge de Samuel Etoo, que firmà un llarg contracte amb el Reial Mallorca. Alemany tancà a mitjans d'agost el fitxatge de Paunovic. I començà el futbol amb la prèvia de la Lliga de Campions. El Mallorca eliminà el Hadjuk Splites i Son Moix embogí d'alegria. Mateu Alemany completà la plantilla amb la contractació de l'argentí amb passaport italià Cristian Díaz, que ha passat la temporada pràcticament inèdit. L'onze de setembre començà la participació del Mallorca a la Lliga de Campions amb un just triomf davant l'Arsenal, però amb la greu lesió d'Ariel Ibagaza. El Mallorca no tardà a entrar en crisi a la Lliga i, després de perdre 0-1 a Palma davant el Vila-real entrà en zona de descens. Les crítiques cap a Bernd Krauss eren ja unànimes i Mateu Alemany, que havia postergat la decisió, destituí el tècnic teutó, després de la humiliant derrota amb el Schalke (0-4).

Kresic fou l'escollit per dirigir el rumb del Reial Mallorca. «No hi ha varetes màgiques, just feina», digué el nou entrenador. Alemany, clar, tornava a prodigar les lloances. «Es tracta d'un fitxatge meditat... Tothom destaca la seva seriositat, laboriositat, professionalitat... És un home que fa molta feina tàcticament i consideram que té el perfil ideal per ser l'entrenador del Mallorca, no sols per la situació que tenim ara. Es correspon al perfil que ha cercat sempre el Mallorca en els seus tècnics», digué el president. Acte seguit arribà l'eliminació de la Lliga de Campions. Fou a Higbury, davant l'Arsenal. El Mallorca perdia 2-1, cercava l'empat desesperadament, però arribà el 3-1, que deixava l'equip fora de la segona fase de la màxima competició continental. A la Lliga, l'equip es mostrava extremadament irregular, combinant grans victòries amb decepcions sonades. Alemany, el dos de novembre, garantia la permanència de l'equip a Primera. «Vos puc garantir que, en cap cas, el Mallorca baixarà a Segona», afirmà rotund.

El president, que havia intentat tancar la contractació dels jugadors Ivan Ania i Roberto Losada abans de l'inici de temporada, presentà el setze de novembre el davanter. Eliminats de la Lliga de Campions restava el consol de la Copa de la UEFA, «gran objectiu del 90 per cent dels equips espanyols», com havia dit el president. L'Slovan Liberec semblava un rival assequible, però el conjunt txec guanyà (3-1) en el partit d'anada. Quedaven noranta minuts, però l'Slovan Liberec també aconseguí el triomf a Palma (1-2) i el Mallorca digué així adéu a Europa de mala manera. La trajectòria a la Lliga continuava marcada per la irregularitat quan arribà la primera eliminatòria de Copa a doble partit. El Mallorca exhibí mediocritat a Còrdova i fou derrotat (2-1). Un triomf per la mínima a Son Moix era suficient per superar l'eliminatòria, però el Còrdova empatà (1-1) en un altre partit dels homes de Kresic farcit d'imprecisions i impotència. L'acumulació de partits deixava ja de ser una excusa. Just quedava la Lliga.

El vint de gener, en l'habitual roda de premsa mensual de Mateu Alemany, el president continuava repartint confiança i optimisme. «Aquesta plantilla està entre les millors», afirmà. El Mallorca no podia acabar la primera volta de pitjor manera, ja que la derrota a Valladolid situava, altre cop, l'equip en zona de descens. Després de perdre a Las Palmas en el primer partit de la segona volta, el Mallorca encadenà tres triomfs consecutius (a Palma davant l'Athletic de Bilbao, dins Vitòria i al camp del Celta). El Reial Mallorca tocà fons davant el Sevilla en un partit que es presentava com a transcendental i que suposà el contundent triomf del conjunt de Caparrós (0-4) a Son Moix. La humiliació fou espectacular, però malgrat que es demanà a Mateu Alemany des de distints àmbits la destitució de Kresic, el president li reiterà la seva confiança. «Ni m'he plantejat la destitució de Kresic», va dir.

El tècnic croat havia fet multitud de provatures tàctiques, però no trobava el camí d'una recuperació que es torbava més del previst. El darrer dia de febrer, malgrat la dramàtica situació, Mateu Alemany tornava a mostrar-se optimista. «Estic convençut, el Mallorca se salvarà», afirmà. Havien passat 27 jornades i Kresic ens va fer saber que «la Lliga comença a Vallecas». El Mallorca guanyà a Madrid, a Osasuna a Palma i empatà dins Tenerife. El conjunt es col·locà en tretzena posició, però la Reial Societat retornà l'onze de Kresic a la misèria. El conjunt d'Olabe guanyà amb contundència (0-2) i s'endugué així els tres punts i el golaverage. Una jornada després, el Mallorca guanyà l'Espanyol, però fou el darrer triomf aconseguit pels homes de Kresic. Després, una derrota "cinc a zero a Corunya", dos empats "a Palma amb el València i a Màlaga" i una nova ensopegada a Son Moix "amb el Betis (1-3)". Ahir, Mateu Alemany va dir prou i destituí Sergio Kresic. Tomeu Llompart i Pep Bonet, els grans protagonistes del darrer ascens a Primera, es feren càrrec de l'equip.