Joana Maria Petrus: «L'esport és el parent pobre dels pressuposts»

La directora general d'Esports assegura que la piscina coberta de Prínceps estarà acabada a final de gener

TW
0

Joana Maria Petrus arribà a la Direcció General d'Esports procedent de la Universitat de les Illes Balears "acabava de cessar com a vicerectora d'alumnes i campus". Des d'aleshores, el procés d'aprenentatge ha estat constant.

"En quina situació vos trobàreu l'esport balear?
"A mesura que passen les setmanes conec diferents aspectes de l'esport... Això no vol dir que la foto que ara tenc de l'esport balear sigui absolutament nítida... A poc a poc, la foto es va afinant... El panorama és de precarietat financera, manca molt pressupost... A quasi totes les administracions públiques l'esport és el parent pobre... Això és un mal generalitzat a tot l'esport, però se suposa que si aquí som una comunitat rica hauríem de tenir especial esment a l'esport. Enguany s'ha incrementat el pressupost en un 25 per cent i en pròxims anys ens acostarem a les necessitats reals de l'esport... Hi ha dificultats per sortir a la Península i desplaçar-se entre Illes. El Govern balear hauria de compensar els costs de la doble insularitat que pateixen Menorca i Eivissa i, triple en el cas de Formentera, i la simple insularitat de Mallorca... Hi ha també poca inversió pública en la formació de tècnics... falta suport a les federacions perquè puguin desenvolupar aquesta tasca formativa. Ara bé, també hi ha punts de llum. Tota aquesta penúria econòmica, l'esport balear la compensa amb una gran dedicació, amb molt de voluntarisme... Hi ha molta gent que dedica molt temps a millorar el seu esport... Tot això fa possible que, ara per ara, l'esport balear hagi aconseguit grans èxits a nivell internacional.

Parlem de l'elit, què fa la Direcció General per ajudar els nostres millors esportistes?
"L'ajut de la Direcció General fins ara, i jo vull apostar per aquesta línia, ha estat, bàsicament, crear l'Escola Balear de l'Esport. Avui, ja hi ha deu escoles superiors que treballen amb al·lots d'elit. L'ideal seria que tots els esports poguessin tenir aquest tractament de tecnificació, perquè tots els esportistes que tinguessin possibilitats d'arribar a ser a l'elit ho aconseguissin.

"Aquestes deu escoles fan possible que els esportistes d'aquests deu esports no hagin d'anar a un centre a la Península per continuar millorant?
"El Centre de Tecnificació de les Illes Balears no té res a envejar. Ja no és necessari anar a Madrid a Barcelona... Hi pot haver excepcions, però són mínimes. Es poden fer estades fora, però el seu entrenament habitual es pot fer a Balears. Les escoles superiors faciliten als esportistes concentracions d'alt nivell...

"No fa gaire dies sortia al BOIB la llista d'esportistes destacats. Les ajudes semblen escasses.
"La quantia depèn de la disponibilitat pressupostària de la Direcció General d'Esports. S'estableix d'acord amb el resultats. Hi ha tres categories segons els resultats aconseguits... Quan jo vaig arribar el pressupost destinat a ajudar els esportistes destacats era d'onze milions de pessetes. Així, els campions olímpics que havien rebut un milió de pessetes l'any anterior haurien cobrat enguany menys de mig milió... Vaig afegir la quantitat de doblers necessària perquè els esportistes destacats durant el 98 cobrassin en la mateixa proporció que l'any anterior... Ara bé, és una ajuda, un reconeixement, no es pretén que visquin d'això.