Planas ha defensat que quan es prenguin mesures que afectin els treballadors i les empreses «ha d'haver-hi un diàleg i arribar a un consens entre patronals, sindicats i Govern». «De la manera com s'ha fet ha estat un acord bipartit, l'SMI ha pujat en els últims sis anys un 56% i això és molt elevat, per la qual cosa hi ha moltes empreses a les quals els afectarà i indirectament també afectarà a la creació d'ocupació», ha manifestat Planas.
Consultada per l'afectació que pugui tenir aquesta decisió específicament a les Balears, la representant de la patronal balear ha asseverat que la majoria dels convenis de l'arxipèlag «estan per sobre del SMI» però ha considerat que podria provocar un «efecte d'arrossegament» a altres treballadors que estiguin dins del conveni col·lectiu.
Planas ha criticat que aquesta pujada fos una «amenaça» del secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez, ja que la CEOE havia posat damunt de la taula una pujada del 3% en 2024 i un altre 3% en 2025, amb una rebaixa de les cotitzacions socials del sector agrari, que està «molt afectat per aquest SMI», i que l'Administració indexés en els contractes aquesta pujada.
«L'Administració ha de ser la primera que ha de tenir en compte que les empreses que treballen amb ella, han de pujar aquest SMI sense que li repercuteixin, amb la qual cosa aquestes empreses ho passaran molt pitjor», ha al·legat Planas. Amb tot, amb la pujada del 5%, el SMI se situarà per sobre els 1.120 euros mensuals.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Imposició són els preus dels queviures bàsics, dels habitatges, dels combustibles i de l'energia. Imposició és haver de pagar per poder viure, per poder satisfer les necessitats humanes. Imposició és aquest sistema assassí que mercadeja amb les vides de les persones. Imposició, i tu m'ho preguntes, ets tu, capitalisme.
Com se sentiria aquesta senyora tan fina i elegant, si hagués de treballar set, vuit, o més hores al dia, cobrant un sou no li basta per pagar les seves despeses domèstiques, vestir i alimentar als seus fills i pagar un habitatge? Els treballadors no son màquines, i si volem tenir gent empleada perque la nostra empresa sigui operativa i eficient, hem de pagar un sou digne als nostres empleats i tractar- los amb respecte. I si no volem gastar ni una part dels nostres guanys en els seus sous, sempre hi som a temps de treballar tots sols i fer- ho tot noltros. Estic d'acord en que si un empleat és gandul, o tracta malament als clients, o continuament falta al treball, o és problemàtic amb noltros i els companys, que se li faci un expedient i se l'acomiadi. Però a la gent complidora i eficient, que fa que la nostra empresa tengui beneficis, se l'ha de cuidar i procurar que no passi calamitats. Avui en dia, l'esclavitud està prohibida, i l'explotació laboral , també.
Sra. Planas, no li cau la cara de vergonya? La gent com vosté valdría més que fes mutis antes de ficar la pota. Els seus beneficis millonaris no es veuran disminuits ni un € amb una pujada de sou tan ronyosa. No es queixi, idò. Un poquet de empatia vers els més dèbils, senyora millonaria.
NO conec cap treballador que no necessiti fer hores EXTRES per treure sa feina que se li encomana. No teniu mesura. Exigiu més del que donau...Vos ho podrieu replantetjar.
En canvi això de no contractar suficient gent als hotels, amb 30.000 aturats a les llistes del soib, i excusar-se en què no hi ha ma d'obra, per forçar a la gent a fer més hores extres i camuflar sous míssers i explotació encoberta, no és imposició, veritat?