El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha assegurat que el dèficit fiscal de Catalunya ha de situar-se entre els 18.000 i 20.000 milions d'euros, la qual cosa suposa entre 2.400 i 2.600 euros per cada persona que viu a Catalunya a l'any.
Ho ha dit aquest dimarts en una compareixença parlamentària per explicar els objectius i actuacions del seu departament, en la qual ha advertit que no pensa renunciar a res perquè considera que el dèficit fiscal no és una 'cantarella', sinó que és una injustícia: «El Govern espanyol sap que tenim raó».
«Les meves prioritats de gestió en aquests primers quatre anys aniran dirigides a resoldre el dèficit fiscal i a recuperar les inversions per part de l'Estat per a corregir els dèficits endèmics que patim en matèria d'infraestructures», ha afegit.
Giró ha demanat als grups parlamentaris que reclamin junts el que correspon a Catalunya i ha advertit que l'horitzó del Govern és la sobirania plena i poder ser un nou Estat de la Unió Europea (UE): «I això també significa disposar d'una Hisenda pròpia».
Dèficit doble
En matèria d'infraestructures, el conseller ha criticat que existeix un «dèficit doble», en referència a les pressuposades i a les executades, i ha dit que qualsevol polític pot alertar sobre aquesta situació sense ser acusat de demagògia.
«Només basta preguntar als empresaris sobre què passa amb el corredor mediterrani, als ciutadans sobre el servei de Rodalies o als exportadors del nostre país sobre què els sembla el servei de logística dels Ports de Barcelona i de Tarragona», ha afegit.
Ha criticat que en 2020 el que va invertir el Govern a Catalunya no arriba a 125 euros per habitant, quan la mitjana espanyola se situa en els 161,3 euros per habitant, un 28% més, «per no esmentar que en moltes comunitats va ser superior a 300».
Sobre la responsabilitat comptable imputada pel Tribunal de Comptes a excàrrecs de la Generalitat pel presumpte desviament de fons a promocionar el 'Procés', Giró ha reivindicat la vigència de valors fonamentals de la sobirania i democràcia, que segons ell són «la tolerància, la llibertat, la solidaritat i el respecte a la diversitat».
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
es tracta de lluitar en tots els fronts possibles contra el sistemàtic poder extractiu ñol. Si volem sobreviure, no tenim cap més remei que fer-ho així.
Jo creia que eren 250.000 milions. ¿Aquesta gent porta la comptabilitat al dia?
És per això que els catalans volem marxar. Per què hem de patir injustícia per part d´un Estat que hauria de ser equitatiu i no ho vol ser? Volen acabar amb l´independentisme? Ho tenen fàcil: QUE NO ABUSIN ni econòmicament ni culturalment. Si no, un dia o altre ho aconseguirem. Ens lliurarem d´aquest jou.