TW
0

La construcció torna a situar-se com a principal motor d'inversió privada a les Balears, amb un augment del 26% en els habitatges visats durant l'any 2017 fins als 2.553 habitatges, però la majoria dirigides a un poder adquisitiu alt, segons dades que l'Associació de Constructors de les Balears.

Igualment, l'ocupació en construcció a les Balears ha crescut un 11 per cent fins als 48.658 treballadors, mentre que la inversió s'ha incrementat més d'un 17 per cent fins als 1.730 milions d'euros.

Dificultats d'accés a l'habitatge 
Per Illes, a Mallorca el nombre d'habitatges visats ha ascendit un 24 per cent; a Menorca, ha disminuït un 9,58 per cent; i a Eivissa, la xifra de visats ha crescut un 53 per cent. L'augment de la inversió total en habitatge (899 milions) ronda el 33 per cent. Amb tot, el president de l'Associació, Eduardo López, ha alertat que «el ciutadà mitjà segueix tenint dificultats per accedir a habitatge assequible», i ha reclamat polítiques públiques per canviar aquesta situació incentivant la inversió privada.

«El nombre d'habitatges creix i creixen els metres quadrats, per la qual cosa estam parlant d'habitatges del més alt poder adquisitiu i aquest no és l'objectiu que hauríem de marcar-nos com a societat», ha avisat López, que ha reivindicat que el rang de preus «hauria de ser prou variable per a les economies mitjanes i baixes».

En aquest sentit, els constructors de les Balears creuen que la Llei d'Habitatge que està preparant el Govern «no afavorirà al fet que la gent amb menys poder adquisitiu pugui accedir a un habitatge». Així mateix, el president dels constructors ha indicat que es preveu construir uns 500 habitatges protegits (VPO) en tres anys (uns 140 per any).

A més, considera que amb les normes actuals «la iniciativa privada no pot fer VPO» perquè no pot assumir els costos. «Si no es generen un altre tipus de normatives que ho donin suport a difícilment anem a tenir aquest habitatge econòmic», ha lamentat.

Incertesa pels canvis legislatius 
Paral·lelament, l'Associació de Constructors ha identificat com a «principal amenaça» per al sector la «incertesa» pels canvis legislatius.

En aquest context, López ha manifestat la preocupació del sector per les moratòries en la construcció i la falta d'un pla estratègic d'inversions públiques i d'incentivament de la inversió privada. «No tenim seguretat jurídica i és clau tenir-la perquè els inversors puguin apostar per alguna cosa», ha postil·lat.

Un altre dels principals temors per a les constructores és el «retràs» en la concessió de llicències d'obres perquè provoca «un greu perjudici a les empreses constructores» en obligar-los a invertir en un sòl que no genera ingressos. A més, la normativa pot canviar durant el període en el qual es tramiten les llicències.