La Unió Europea i el Canadà estan a punt de ratificar un tractat de liberalització de les inversions que sotmet el benestar de la de la ciutadania als interessos de les grans corporacions internacionals. El CETA, en les seves sigles en anglès, va ser aprovat provisionalment pel Consell de la UE i el proper dimarts serà sotmès a vot al Parlament Europeu, en el que suposa la penúltima passa dels procés de ratificació.
El Parlament de les Illes Balears va aprovar fa uns mesos, a instàncies de la Plataforma No al TTIP Mallorca, la creació d’una comissió d’investigació que permeti identificar les conseqüències que aquest tractat pot tenir sobre la nostra Comunitat Autònoma. És en aquest marc que aquest divendres s’ha produït la reunió entre representants de totes les conselleries potencialment afectades i tres membres de la Plataforma.
No al TTIP Mallorca ha volgut recordar al Govern «els nombrosos riscos» que suposaria l’entrada en vigor d’un acord que ha estat mantingut en secret durant anys i que només es va descobrir gràcies a les filtracions de Wikileaks. «No és només que des de la Plataforma, i nombroses organitzacions de petita i mitjana empresa, sindicals, de jutges i magistrats, d’advocats, a més de juristes de reconegut prestigi i universitats d’arreu d’Europa, pensem que el CETA és una amenaça per a la gent. És que el propi secretisme durant totes les negociacions posa de manifest que els negociadors d’un i altre país eren conscients dels riscos d’aquest tractat», ha afirmat Sandy Hemingway, portaveu de la Plataforma.
Invasió de mercat
«Aquest tractat suposarà la invasió del nostre mercat de productes canadencs produïts sovint en condicions que estan per sota dels estàndards europeus en matèria de protecció de la salut, i que per això, i per la concentració de la producció agrícola en poques mans, tenen uns preus més baixos que els productes locals», ha recordat Hemingway. Balears «no ha de competir en preus, sinó en qualitat, i aquest tractat obri les portes a una degradació del nostre teixit productiu i empresarial, així com de la ja de per si degradada situació social, amb el risc de pèrdua de llocs de feina», ha assenyalat.
Finalment, la portaveu de la Plataforma ha subratllat que el CETA és també «una amenaça per les institucions democràtiques», ja que subordina la seva capacitat de decisió als interessos de les empreses transnacionals, amb mecanismes tan perversos com un tribunal especial i privilegiat pels inversors, que els permetria botar-se el sistema judicial. «Les mateixes raons per rebutjar el TTIP son vàlides per rebutjar el CETA. Tenim fins dimarts per fer arribar als europarlamentaris el nostre rebuig a aquest tractat. No ens quedem de braços creuats, és a les nostres mans», ha conclòs Hemingway que ha recordat que les ciutadanes i ciutadans poden escriure als membres del Parlament europeu a través de la web www.noalttip.org
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
SÍ: "per a l’economia de les Balears" NO: "per l’economia de Balears"