TW
0

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, han visitat avui la Fira Internacional del Turisme (FITUR) coincidint amb la primera jornada d’activitat d’aquesta cita anual. Armengol ha anunciat que el Govern treballa des de fa mesos «en una estratègia de turisme sostenible per establir un equilibri entre l’activitat turística i un entorn fràgil, com és el de les Illes» i així consolidar un model econòmic que faciliti «més ocupació, de més qualitat i més estable» i una major «cohesió social».

La presidenta ha destacat la importància del mercat espanyol per a les Illes Balears, «que representa el tercer en importància», després del mercat alemany i el britànic, i una certa tendència a «visitar més les Illes durant els mesos d’estiu». «Aquesta circumstància –ha asseverat la presidenta– ens anima a impulsar una promoció de la destinació cap a aquest mercat, centrada en la temporada mitjana i baixa, amb productes atractius com ara la nostra cultura, la gastronomia o l’esport». I reforça també «algunes de les reivindicacions que hem traslladat a l’Estat, com és el cas de la rebaixa de les taxes aeroportuàries en temporada baixa, la qual cosa beneficiaria especialment el turisme interior».

D’altra banda, Barceló ha confirmat les bones expectatives que hi ha en relació amb el mercat nacional, «segons les previsions de tràfic aeroportuari que existeixen fins al mes d’abril i el bon comportament que aquest turista va tenir l’any passat, amb un creixement del 5% respecte de 2015». El vicepresident ha explicat que les Illes Balears «han fet enguany una aposta molt forta per la sostenibilitat», motiu pel qual s’han posicionat com «l’única regió copatrocinadora de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, promogut per l’Organització de les Nacions Unides, a través de l’Organització Mundial del Turisme».

«Les Illes Balears hem fet una aposta de futur per la sostenibilitat econòmica, social, cultural i mediambiental –ha descrit Barceló- que no s’aconseguirà a curt termini, sinó que requereix anar planificant tota una estratègia d’actuació, apostant per un creixement de la qualitat i no de la quantitat, i que possibilitarà una diversificació de l’economia i que el turisme sigui una activitat compatible amb la protecció del nostre territori».

Barceló ha volgut «agrair als consells insulars la seva predisposició a col·laborar en una estratègia promocional conjunta», en la gestió de les activitats que es duran a terme durant aquests dies a Fitur, ja que, «tot i les seves particularitats, pròpies de cada illa» han sabut «trobar la manera de treballar plegats».

Finalment, i pel que fa a la regulació del lloguer turístic, el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme ha assegurat que «és positiu que el Govern espanyol vulgui clarificar què és lloguer per via LAU i què és lloguer turístic. Ara bé, -ha dit- l'Estat ha de tenir clar que les competències en turisme són de les comunitats autònomes que les tenen transferides. L'Estat no pot envair les nostres competències; sí un marc general, a partir del qual desenvolupar la nostra regulació».