TW
12

Balears rebrà aquest 2016 un total de 18,86 milions d'euros provinents de la liquidació dels recursos del Sistema de Finançament Autonòmic i dels Fons de Convergència Autonòmica corresponents a 2014.

Segons ha informat el Govern, el Ministeri d'Hisenda ha comunicat formalment l'import global de les aportacions que el Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) farà a totes les Comunitats Autònomes de l'Estat per 2016.

Així, a Balears el total de l'aportació de 2016 serà finalment de 2.187,1 milions d'euros, en front dels 2.168,2 milions previstos inicialment pel SFA en la sessió del Consell de Política Fiscal i Financera de juliol de 2015.

Segons el SFA actualment en vigor, les aportacions que reben les autonomies es composen de dues parts diferenciades, una d'elles, la bestreta, un lliurament per endavant sobre la quantitat que el Ministeri creu que es recaptarà a cada territori, més les aportacions (negatives en el cas de Balears donat que és contribuent neta al sistema) dels mecanismes de compensació entre comunitats. Per tots aquests conceptes, Balears rep aquest any 1.508,9 milions d'euros.

El segon apartat del SFA és la previsió de la liquidació del pressupost d'ingressos de 2014, justament allò que el Ministeri ha modificat ara a l'alça, amb un increment sobre la previsió inicial de 18,86 milions d'euros. En total per aquest concepte el SFA haurà aportat 678,1 milions d'euros a Balears.

Aquest ajust a l'alça es deu a la liquidació final del còmput d'ingressos per impostos tributats pels ciutadans de Balears, pertanyents a 2014.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera ha mostrat la seva "preocupació" per una liquidació de 2014 que no recull el vigor de l'economia de Balears el 2016.

«Una vegada més es demostra que el SFA no afavoreix Balears» ha dit Cladera, qui ha afegit que li va semblar baixa la previsió inicial de la bestreta del finançament que es va aprovar el juliol de 2015 al CPFF, «i ens hi varem oposar».

«Ara hem d'analitzar què suposa en global aquesta liquidació, en relació al que reben la resta de Comunitats Autònomes», ha declarat.

Cladera creu que «de nou els fets demostren la necessitat de crear un nou sistema de finançament que trenqui l'actual 'statu quo', i que pugui corregir aquestes incongruències».

Els càlculs del repartiment d'aquest augment de la recaptació que efectua l'Estat es fan sobre la base de l'índex de consum que ofereix l'Institut Nacional d'Estadística, que condiciona el coeficient que usa el SFA, ha explicat el Govern. «Són càlculs opacs, no sabem exactament com actua aquest coeficient en el repartiment, ningú del Ministeri ens ho ha explicat», ha dit Cladera qui ha afegit que «el que sí sabem és que som la CCAA de l'Estat que més creix segons tots els indicadors, però la quarta per la coa en funció de l'assignació del Ministeri», en referència als 18,86 milions d'euros de la liquidació.

L'evolució dels ingressos que l'Estat recapta a Balears a través de l'IRPF, l'IVA i els Tributs Especials «haurien d'haver notat la millora que marquen tots els indicadors de consum i econòmics, així com les previsions de creixement a l'entorn del 4% previstes pel Govern per aquest any», però en canvi «l'assignació del SFA a Balears no la reflecteix, perquè el sistema actual no és sincrònic, i hem de finançar les necessitats actuals de la nostra població sobre la base dels ingressos que ens aporten les liquidacions dels impostos de fa dos anys».

Aquest fet és especialment important en el cas del finançament de Balears, ja que els lliuraments a compte de 2016 només suposen el 69% del total del finançament, mentre que el 31% restant està format precisament per la liquidació del pressupost de 2014. «Som, de llarg, la CCAA que més es nodreix de les liquidacions, i això ens perjudica». Excepte la Comunitat Valenciana, en cap altre territori el pes de les liquidacions supera el 10% del total dels ingressos que els assigna el sistema de finançament de l'Estat per 2016, indica l'Executiu.