Segons ha informat el Govern, el Ministeri d'Hisenda ha comunicat formalment l'import global de les aportacions que el Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) farà a totes les Comunitats Autònomes de l'Estat per 2016.
Així, a Balears el total de l'aportació de 2016 serà finalment de 2.187,1 milions d'euros, en front dels 2.168,2 milions previstos inicialment pel SFA en la sessió del Consell de Política Fiscal i Financera de juliol de 2015.
Segons el SFA actualment en vigor, les aportacions que reben les autonomies es composen de dues parts diferenciades, una d'elles, la bestreta, un lliurament per endavant sobre la quantitat que el Ministeri creu que es recaptarà a cada territori, més les aportacions (negatives en el cas de Balears donat que és contribuent neta al sistema) dels mecanismes de compensació entre comunitats. Per tots aquests conceptes, Balears rep aquest any 1.508,9 milions d'euros.
El segon apartat del SFA és la previsió de la liquidació del pressupost d'ingressos de 2014, justament allò que el Ministeri ha modificat ara a l'alça, amb un increment sobre la previsió inicial de 18,86 milions d'euros. En total per aquest concepte el SFA haurà aportat 678,1 milions d'euros a Balears.
Aquest ajust a l'alça es deu a la liquidació final del còmput d'ingressos per impostos tributats pels ciutadans de Balears, pertanyents a 2014.
La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera ha mostrat la seva "preocupació" per una liquidació de 2014 que no recull el vigor de l'economia de Balears el 2016.
«Una vegada més es demostra que el SFA no afavoreix Balears» ha dit Cladera, qui ha afegit que li va semblar baixa la previsió inicial de la bestreta del finançament que es va aprovar el juliol de 2015 al CPFF, «i ens hi varem oposar».
«Ara hem d'analitzar què suposa en global aquesta liquidació, en relació al que reben la resta de Comunitats Autònomes», ha declarat.
Cladera creu que «de nou els fets demostren la necessitat de crear un nou sistema de finançament que trenqui l'actual 'statu quo', i que pugui corregir aquestes incongruències».
Els càlculs del repartiment d'aquest augment de la recaptació que efectua l'Estat es fan sobre la base de l'índex de consum que ofereix l'Institut Nacional d'Estadística, que condiciona el coeficient que usa el SFA, ha explicat el Govern. «Són càlculs opacs, no sabem exactament com actua aquest coeficient en el repartiment, ningú del Ministeri ens ho ha explicat», ha dit Cladera qui ha afegit que «el que sí sabem és que som la CCAA de l'Estat que més creix segons tots els indicadors, però la quarta per la coa en funció de l'assignació del Ministeri», en referència als 18,86 milions d'euros de la liquidació.
L'evolució dels ingressos que l'Estat recapta a Balears a través de l'IRPF, l'IVA i els Tributs Especials «haurien d'haver notat la millora que marquen tots els indicadors de consum i econòmics, així com les previsions de creixement a l'entorn del 4% previstes pel Govern per aquest any», però en canvi «l'assignació del SFA a Balears no la reflecteix, perquè el sistema actual no és sincrònic, i hem de finançar les necessitats actuals de la nostra població sobre la base dels ingressos que ens aporten les liquidacions dels impostos de fa dos anys».
Aquest fet és especialment important en el cas del finançament de Balears, ja que els lliuraments a compte de 2016 només suposen el 69% del total del finançament, mentre que el 31% restant està format precisament per la liquidació del pressupost de 2014. «Som, de llarg, la CCAA que més es nodreix de les liquidacions, i això ens perjudica». Excepte la Comunitat Valenciana, en cap altre territori el pes de les liquidacions supera el 10% del total dels ingressos que els assigna el sistema de finançament de l'Estat per 2016, indica l'Executiu.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mentrestant (16h 15', 18-7-2016) IB3 emet, per desgràcia, una altra pel·lícula en foraster.
Vet aquí el perfil del votant típic del PP: Anys enrere (perquè ara, supòs que seguint instruccions dels "capi" locals, se'n solen amagar), em succeïren coses com aquesta que ara contaré: Dins un cafè del meu poble, un grup de pepaires impenitents comentaven que trobaven natural que els qui estaven al poder (del PP, naturalment) s'aprofitassen de la seva situació, és a dir que robassen. El diàleg anava per aquest camí: "Fotre, si poden, és normal que se n'aprofitin: s'han de fer un ca-seva." Tots d'acord, aprovaven. Com que als pobles tothom es coneix, un es va girar cap a mi, provocant: -I tu, si poguessis, que no ho faries? Vaig respondre: "No". La resposta: "Idò ben beneit series". I no n'hi ha més de fetes.
Mentrestant (16h30', 14-7-2016): IB3, per desgràcia, emet una altra pel·lícula en foraster.
Ja és clar que hi mullen, Tià! Encara que el mallorquin és tan beneits, pobret, que probalement els altres no li diuen i ell ho fa de franc
Llevat del cas de Madrid, on hi ha truc, i un truc molt truculent, i del de Múrcia, on el dèficit és molt escàs, què ens queda, en el mapa, a les dues parts vermelles, que és on apareixen els dèficits més grossos (amb el cas escandalós e les Balears), què ens queda? Ens queda Euskadi i els Països Catalans, claríssimament ressaltats. I no n'hi ha més de fetes. Els indígenes nostrats que estan d'acord amb aquesta espoliació haurien de fer sessions intensives a cal psiquiatre o a cal psicòleg. Pateixen de casos agudíssims de masoquisme. I debades n'Arruix i genteta de la seva casta faran fum per amagar una realitat tan ignominiosa. Embullen fil (el català, els catalans ens volen dominar, etc.) per distreure l'atenció. Deu esser que hi mullen.
Pancatalanisme = feixisme
No sé perquè els han de consentir als fatxarros i gonellots, les seves femtes gràfiques i els seus agravis Aixô és una vergonya, que s'en vagin a la Última Hora i a El Mundo, que hi ha la seva gent!
Demostrem, a aquests que escriuen aquí en espanyol, que la llengua inútil i innecessària, dins del nostre territori lingüístic, és la forastera i no -com ells voldrien- la catalana. Col·laborem a llur adaptació al nostre país fent-los imprescindible el català. Facem com si no entenguéssim la llengua dels seus comentaris.
A un tal xesc.- Si os gusta, seguid poniendo el culo. Mira si es fácil. A mi que no me busquen para estas cosas. Bon profit.
Dinero para darnos el coñazo con el cachondeo del catalán. Mejor que este dinero no viniese.