TW
11

Una independència de Catalunya no acordada amb l'Estat espanyol tindria un efecte negatiu en una proporció semblant per a les dues economies, en reduir-se les relacions comercials bilaterals, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El cap del Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha explicat que a Catalunya aquest fet eventual l'afectaria amb una reducció molt significativa del PIB, mentre que Espanya quedaria més afectada en termes de saldo comercial, ja que incorreria en dèficit comercial i, per tant, li restaria viabilitat i sosteniblitat financera a llarg termini.

Segons Rovira, les dues economies són «perfectament viables» per si soles i, si hi hagués una independència acordada, això no tindria cap efecte sobre les relacions comercials de les dues parts, mentre que un conflicte perjudicaria les dues economies en una proporció semblant.

Rovira ha subratllat que els efectes negatius de la independència serien molt asimètrics, amb molt més impacte sobre el sector industrial i les grans empreses.

L'estudi valora les possibles vies que podrien comportar una reducció del comerç bilateral entre Catalunya i Espanya en un escenari conflictiu a mitjà termini -de tres a cinc anys-, amb un boicot comercial i l'anomenat 'efecte frontera', i calcula quin impacte tindrien sobre el PIB diferents escenaris de reducció d'aquestes relacions comercials en funció de la «intensitat» del conflicte.

Cauria la riquesa
En el millor escenari, amb un conflicte «moderat», l'informe calcula que el comerç bilateral es reduiria un 10%, la qual cosa comportaria una caiguda del PIB català de l'1,1% i de l'espanyol -sense Catalunya- del 0,3%, mentre que en l'escenari de més  conflicte es calcula una reducció del 50% del comerç bilateral, cosa  que comportaria una caiguda del PIB català del 5,7% i de l'espanyol  de l'1,4%.

Tot i això, Rovira ha subratllat que és «gairebé impossible» que es doni el pitjor escenari, ja que voldria dir que cap empresa que fabrica productes exportables a Catalunya vengués fora de les fronteres catalanes.

Saldo comercial
Tanmateix Espanya quedaria més afectada en termes de saldos comercials -relació d'exportacions i importacions-, ja que les dues economies parteixen, segons l'estudi de la Cambra, d'escenaris molt diferenciats: Catalunya va registrar l'any passat un superàvit comercial del 10,7%, mentre que el d'Espanya -sense el Principat- va ser del 0,4%.

Així, si el comerç bilateral es reduís un 10%, el saldo comercial de Catalunya seria del 9,6% sobre el PIB i el d'Espanya del 0,1%, però si la reducció dels fluxes comercials fos del 20% Espanya ja incorreria en un dèficit comercial del 0,2%, i en el pitjor escenari  -caiguda del comerç bilateral del 50%-, Catalunya mantindria un  superàvit del 5% i Espanya un dèficit de l'1%.

Després de ser preguntat sobre si la independència de Catalunya  comportaria un retorn a la recessió, Rovira ha argumentat que ara mateix, l'economia catalana es troba en una etapa molt fràgil perquè està començant a sortir de la crisi, però ha assenyalat que «si es produís d'aquí a un o dos anys, quan s'hagi consolidat la recuperació,  l'impacte quedaria molt més esmorteït».