Per contra, el deute autonòmic s'enfilà aquell període fins l'1,83%, la qual cosa col·loca les Illes com el quart territori de l'estat amb un major índex en termes totals, només per darrere del País Valencià, Andalusia i Catalunya.
Malgrat les diferents reformes i retallades que s'han popularitzat en els últims temps arreu, el balanç dels comptes del sector públic espanyol no passen l'examen.
Així ho demostra la dada mitjana de totes les comunitats, de l'1,73 per cent, malgrat que a onze d'elles sí es compleixen els llindars establerts pel Govern de Mariano Rajoy.
Montoro, satisfet
El ministre del ram, Cristóbal Montoro, ha mostrat satisfacció aquest dijous pels resultats obtinguts, que tanmateix sobrepassen la seva pròpia previsió.
A una roda de premsa per a informar de les dades de l'execució pressupostària de l'any passat enviades a Brussel·les, Montoro ha destacat que es tracta d'una xifra «especialment significativa».
«Semblava impossible que a l'Estat de les Autonomies es pogués governar amb l'eficàcia i lleialtat entre administracions que ha fet possible aconseguir aquesta dada», ha manifestat.
També s'ha pronunciat sobre això el president Mariano Rajoy, qui des del seu compte a Twitter ha esmentat: "Després d'un enorme esforç, el dèficit de l'any 2012 se situà en el 6,7% #Espanyapot"
'La dada no s'adiu amb l'optimisme'
Però alhora aquesta notícia ha aixecat opinions discordants amb la postura del Govern. Una d'aquestes és del sindicat UGT, que creu que la dada de deute sobre el PIB de 2012 no s'adiu amb l'optimisme mostrat pels representants polítics, i pronostica un panorama «desolador», amb més recessió, més atur i menys perspectives de millora.
Així, el sindicat considera que la recessió es deu a les «polítiques irracionals» basades en l'ajustament del dèficit fetes pel Govern «costi el que costi», i que ha dut «de la recessió a la depressió econòmica».
«Si no es modifiquen aquestes polítiques, estem condemnats a més recessió, més atur i més desigualtat, com han confirmat les previsions de la Comissió Europea», diu UGT.
El Govern la considera «una gran dada»
Sansaloni diu que el tancament d'horabaixa als centres de salut ha generat estalvi, però no el quantifica
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Saps si no ens robàssin 3500 milions cada any, no en tendriem de dèficit! El problema no és que noltros gastem per sobre de les nostres possibilitats, és que ens roben per sobre de les nostres possibilitats. I llavors no tenim ni pels nostres serveis més necessaris. Ens desllomam de feina per no tenir ni per noltros. Per regalar-ho segons els designis d'altres, ni tan sols decidim noltros quant podem i volem donar. Autogovern ja! Independència JA! No n'hi ha d'altra de solució.
QUE PUTES HI FEÏM A ESPANYA. INDEPENDÈNCIA JA.
El que no hi ha dret, és que les comunitats que més doblers dónen, siguin les que menys reben ique encarael Gobierno de Rajoy les col.loquin a una llista negra. Cal afegir-se a la independència, o al menys demanar un estat federal, per comença.-
Increible! Les subvencionades castelles amb els nostres doblers, si que compleixen l'objectiu de dèficit. Ens prenen per beneits.
Caldira retallar en "enxufats" i "robatori de doblers públics", però sembla que en això no volen retallar...
Sera casualitat que les tres "comunitats" on xerrem català son les tres amb major espoli fiscal i per tant tres de les quatre amb mes dèficit/deute? Jo crec que no es casualitat. Independència i unió federal dels Països Catalans!