La política d'empresa per allargar la temporada no ha donat els resultats esperats. Prova d'això és que Mallorca ha registrat l'hivern amb més places hoteleres tancades dels darrers anys. No debades, el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, advertí la setmana passada que l'estacionalitat "s'estava enquistant", una visió que comparteixen amb preocupació la majoria d'empresaris turístics illencs.
Però no són els únics. També els sindicats han aixecat la veu d'alarma, ja que veuen que, a mesura que s'escurça la temporada, els treballadors en pateixen les conseqüències.
Una de les mesures estrelles del Govern per a aquesta temporada d'hivern va ser la bonificació de la Seguretat Social. Es tracta d'una mesura que es va incloure en la reforma laboral que aprovà l'Executiu de Rajoy a instàncies del Govern balear i que preveu la bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social per contractar treballadors fixos discontinus en temporada baixa (de novembre a març).
No debades, el vicepresident econòmic de l'Executiu, Josep Ignasi Aguiló, va mantenir trobades amb empresaris turístics a totes les Illes per explicar-los de primera mà aquesta mesura. A hores d'ara, però, encara no se sap quants empresaris s'han acollit a aquesta fórmula.
Això no obstant, des dels sindicats ja han qualificat de "fracàs" la mesura, que no ha aconseguit allargar la temporada. Tanmateix, el mes de novembre de 2012 hi havia a les Balears 12.302 treballadors fixos discontinus en actiu, uns 500 més que els 11.800 que hi havia el mateix mes de 2011. Des d'UGT apunten que aquest increment "no es pot atribuir a les bonificacions, sinó que hi ha una tendència a l'alça d'aquesta figura contractual".
Segons el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, a l'Arxipèlag "hi ha un transvasament de contractes fixos a fixos discontinus". De fet, el juliol de 2012 també hi havia més fixos discontinus contractats a Balears que el mateix mes de 2011. En concret, 57.974 davant els 56.517 de l'any anterior. Així, l'afiliació de fixos discontinus assolí nivells rècord aquest estiu.
Sobre això, Pelarda advertí que hi juguen dos factors: d'una banda, les novacions contractuals (canvi de contracte fix a fix discontinu) en el mateix sector turístic a causa de l'estacionalitat i, de l'altra, el fet que la figura del fix discontinu s'estén a altres sectors. És precisament a aquest darrer cas al qual atribueix UGT l'augment d'afiliacions del mes de novembre de l'any passat.
A més, CCOO avisà que passat l'estiu s'incrementà l'atur entre els fixos discontinus en més mesura que l'any passat. Per això, qüestionà l'impacte de les mesures proposades pel Govern de Bauzá.
Els sindicats no són els únics crítics amb les polítiques desestacionalitzadores. Alguns empresaris també han posat en dubte l'eficàcia de la bonificació del 50%. De fet, en el seu moment ja anunciaren que, si bé es tractava "d'una primera passa, era una mesura insuficient".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.