En el tercer trimestre de l'any hi havia a Balears 34.000 persones aturades que fa més de dos anys que cerquen feina, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que publica trimestralment l'INE. Aquest col·lectiu s'ha multiplicat per més de 10 des del tercer trimestre de 2008, quan a les Illes hi havia 2.800 aturats que feia més de dos anys que estaven desocupats.
Es tracta d'un increment molt considerable que posa de manifest les poques oportunitats del mercat laboral illenc. Al llarg d'aquests quatre anys, els aturats de llarga durada són els que més han augmentat. De fet, el tercer trimestre d'enguany les persones que fa més de dos anys que estan desocupades representaven el 27,8% del total d'aturats, enfront del 5,1% del mateix període del 2008.
Aquesta pujada constata les dificultats de trobar feina en plena crisi econòmica. En aquest sentit, cal assenyalar que un dels sectors més afectats per la conjuntura fou el de la construcció. El fet que aquest sector no s'hagi recuperat és un dels motius pels quals el gruix d'aturats de la construcció no hagi aconseguit reincorporar-se al mercat laboral.
No debades, en els darrers mesos, la desocupació en aquest sector ha disminuït, un fet que tant els experts com des del Govern atribueixen al transvasament d'aquests treballadors a altres sectors, principalment al de serveis. Això no obstant, l'hostaleria no té capacitat suficient per absorbir la gran demanda de treballadors aturats.
Sense prestació
Tanmateix, un dels fets més preocupants de l'increment d'aturats de llarga durada és que aquest col·lectiu esgota les prestacions per desocupació. El període màxim que un treballador pot cobrar el subsidi d'atur són dos anys, de manera que les persones que fa més de 24 mesos que no treballen ja no hi tenen dret. Si bé és cert que, de moment, poden tenir l'ajut de 400 euros, cal recordar que es tracta d'una prestació temporal per part del Govern central.
Crítiques
Davant d'aquesta situació, sindicats i oposició han reclamat a les Balears més inversió en polítiques actives d'ocupació. Sobre això, des de CCOO ja alertaren aquesta setmana passada de les dificultats amb les quals es troben els aturats per accedir a prestacions per desocupació i a programes formatius.
Però també les organitzacions empresarials han aixecat la veu d'alarma. Des de Pimem, dimarts indicaren que l'evolució de la desocupació a les Illes demostra que les Balears "no aconsegueixen una reactivació de l'economia". Recordaren que fa temps que denuncien que els increments d'impostos i taxes "estan ofegant la malmesa economia, no reactiven el consum i duen al tancament de petites i mitjanes empreses".
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
On són els llocs de feina que prometé el PP? O això també és culpa de l'herència?
És d´aquest drama que s´hauria d´ocupar el Govern, i no de crear problemes on no en hi ha.
Hi ha feina però n'hi ha manco, són uns 240 milions de hores de feina que no hi ha per any. El govern pot repatriar els 280.000 treballadors que no hi havia abans. Tot ès una qüestió de sumes i restes, aquests treballadors no havien de haver vengut i els polítics no havien de haver permès la invasió de mà de obra no qualificada. Els polítics han de comandar sobre els empresaris i no deixar-se subornar o corrompre.
I aixi com van les coses, i segons el meu parer, quan hagi passat la crisi restara un atur estructural molt mes alt que el que hi havia abans. O dit en unes altres paraules, molts dels que estan en atur ara, sobretot els majors amb poca formacio, no tornaran a trobar feina. M'agradaria saber que pensa la Ministre de l'atur sobre aquest questio (perdonau que no posi accents ni dieresis, pero no me funciona el teclat)
Tanta de sort que aquest govern ens va prometre feina!