L'economia submergida s'ha incrementat aquest estiu a les Balears. Així ho confirmà ahir el director del Centre de Recerca Econòmica de Balears (CRE) de la UIB i Sa Nostra, Antoni Riera, que presentà l'informe de conjuntura de l'entitat del tercer trimestre. Tanmateix, Riera no pogué quantificar aquesta economia submergida, ja que "els indicadors amb què treballam no ho recullen".
El que sí que constatà el CRE és que l'economia balear ha tingut un creixement negatiu d'un -0,3% el tercer trimestre, malgrat haver assolit xifres rècord en indicadors turístics. Segons Riera, els màxims històrics de visitants de l'estiu passat s'han demostrat insuficients per treure les Balears de la recessió i reduir-hi l'atur. Per això, va demanar a les administracions públiques i al sector empresarial "un canvi d'estratègia turística".
El CRE atribuí el creixement negatiu del tercer trimestre en part a la "important contracció" de la resta de sectors, indústria i construcció, que no aconsegueixen remuntar. Pel que fa als serveis, només els indicadors del sector turístic obtenen creixements per sobre del 0%. En aquest sentit, Riera explicà que l'augment de la contractació a l'hoteleria i la restauració no ha estat extensiu a altres branques del sector serveis. Mentre que en hoteleria i restauració la contractació va créixer un 2,7% en el tercer trimestre, el conjunt del sector serveis es va situar en el -1%.
"Balears ha arribat a xifres turístiques difícils de superar, però els resultats en termes de rendibilitat no es veuen, es perd prosperitat", indicà el director del CRE, per qui existeix "erosió de l'efecte multiplicador dels serveis" lligats al turisme. Riera atribuí aquesta situació al fet que els visitants bàsicament gasten en allotjament i en els serveis més immediats; que cada pic són més els visitants que s'allotgen en habitatges particulars, ja sigui propis o de lloguer no reglat, i al creixement de l'oferta de "tot inclòs". Per això, Riera advocà per regularitzar els habitatges de vacances per a la redistribució d'uns beneficis que ara engreixen l'economia submergida.
A més a més, un estudi del CRE xifra en el 34% els visitants de les Balears que opten pel "tot inclòs" i indica que només el 26% lloga un cotxe i que gairebé el 67% no es desplaça més enllà de 5 quilòmetres de l'allotjament.
Per tot això, Riera va incidir en la necessitat de definir una nova estratègia turística "més enllà dels fluxos". "Sabem que volem ser líders, però cal saber cap on evoluciona el turisme", va sentenciar.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per dir el que diu, ens podem estalviar aquest Riera, no serveix per res. CRE. Com Repunyetes Esteim?..no ho sap ni ell.
I en Bosch dirà "roig, separatista... com t'atreveixes a fer contrari el supergovern den Bauzà que preveu creixements espectaculars"
Oh, vaja, quina sorpresa. No feia falta fer cap estudi. Només calia llegir "La històra de Mallorca en còmic". Cada vegada que ens foten, ens em de cercar les garroves. "És sa crisi", diuen al còmic, cada 5 pàgines. La gent té gana, li foten la casa, mentre gorans de pixafreda se'n van a fer la llagosta a Cabrera. PAC QUI DEU!
Posant un estantet a la Fira amb Espanya la de la pandereta no anirem molt lluny....
Realment, ens havien de treure de la crisi deien, i de moment, de cada dia pitjor...
Molts de beneficis per es hotelers y menys personal han es hotels.Es ''Tot inclòs'' que es es turisme que mes rebem ha de mester menys personal ja que es clients se serveixen totsols,i si aquell hotel l'any pasat tenìa vint camareras de pisos,aquest any dos menys,i ses devuit que quedan,quin remei,treuran sa feina igual.Aquesta es sa realitat de molts hotels de Ses Balears...¿Perque han de crear mes llocs de feina si als hi va bè? Jo vos ho dire,perque turisme no ho controla,no revisa si es personal que te un hotel segon sa seva categoria i modalitat de oferta hotelera,al menys no lo suficient.Si ses inspeccions se fesin com toca se auria de contratar molta mes traballadors ha es hotels,pero claro,meam qui posa es cascavell han aquest moix hoteler...
Però aquest Riera ha fet mai feina a un hotel o a qualssevol banda que no sigui la UIB o el CRE? Coneix l'empresa privada? de què?
Fa temps que ho dic: amb açò del turisme també ens estan estafant. Tot el dia se'l passen repetint que vivim del turisme, que depenem absolutament del turisme, que sense turisme no seríem res i que gràcies al turisme podem arribar allà on sigui. El turisme és més potent que mai i què passa? Penúria i més penúria. 1) Si aquí hi entren més diners en imposts, Espanya agafa i se'ls queda. 2) La gran majoria de riquesa que deixen els turistes se'ls reparteixen els amos de Bauzá. L'únic que llenega de l'article és aquest paràgraf, ja que mescla coses i pot resultar contradictori: "Així mateix, cada vegada són més els visitants que s'allotgen en habitatges particulars, ja siguin propis o de lloguer no reglat, i el creixement de l'oferta de «tot inclòs» és un altre factor preocupant, segons ha explicat el director del CRE." El lloguer d'habitatges particulars produeix riquesa immediata al territori, a famílies de casa, a més d'afavorir el consum en l'oferta complementària: als habitatges llogats per particulars no s'hi fa ni pensió completa, ni mitja pensió, ni hi ha botiga de records, ni espectacles; només hi ha un lloc on estar-se. Aquest hauria de ser el tipus de turisme que haurien d'afavorir unes institucions que pretenguessin que el poble aprofités el turisme; evidentment, qui ho vol dur a la pràctica només troba barreres. Bauzá i companyia són econòmicament al servei dels grans hotelers, així com ideològicament són al servei de la FA(lange)ES(pañola). Així ens va.