El preu del gasoil s’ha encarit un 98% en 10 anys

TW
5

Omplir el dipòsit del cotxe o la moto és més car de cada dia. En la darrera dècada, el preu del gasoil s'ha incrementat un 98%, mentre que el de la benzina ho ha fet un 78%. Els ciutadans ho noten i hauran de patir una nova pujada a partir de l'1 de setembre. L'IVA dels carburants és del 18% i augmentarà al 21%. A més, el juliol de 2010 aquest impost ja passà del 16 al 18%. Només en dos anys, el tribut dels carburants haurà pujat cinc punts percentuals.

Els ciutadans de les Illes també paguen el cèntim sanitari, impost de caràcter autonòmic que aprovà el Govern de José Ramón Bauzá i que s'aplica des del maig passat. De fet, aquell mes, tant el litre de gasoil com de gasolina eren els més cars de tot l'Estat. Des de la Federació d'Estacions de Servei de Balears veuen amb preocupació aquestes pujades. I és que, a banda dels increments de caràcter impositiu, no es poden ignorar els conflictes geopolítics, que també provoquen pujades del preu del petroli sobre les quals no es pot fer res. "En aquests moments, el preu del barril està devers els 105 dòlars, però s'ha arribat a situar en els 140", explicà el president d'aquesta entitat, Jesús Salas.

Els conductors es ressenten de l'encariment dels carburants. La majoria dels consultats per aquest diari assegura que no condueix ni la meitat de quilòmetres dels que feia fa uns anys. En general, el cotxe només s'utilitza per necessitat i a l'hora d'omplir-lo s'hi gasten menys diners. Així les coses, són molts els ciutadans que fan ús del transport públic per anar a treballar, ja que els surt molt més a compte. Per contra, altres asseguren que no els queda altre remei que fer servir el vehicle particular, encara que els suposi una despesa considerable.

Més pujades

Encara que fer una previsió de com evolucionarà el preu dels carburants "és difícil", el president de la Federació d'Estacions de Servei augura una nova pujada amb vista a final d'any. En concret, preveu que el litre de benzina es pot situar entorn d'1,60 euros i el de gasoil, una mica per sota, devers 1,50 euros. Tanmateix, Salas deixà clar que aquestes quanties poden variar en funció de com evolucioni el petroli, ja que, sovint, el preu depèn de factors externs, com ara conflictes en els països emissors de petroli.

En tot cas, a banda de l'evolució del preu dels carburants en els propers mesos, la demanda ja s'ha ressentit de l'encariment dels darrers anys. Segons indicà Salas, a les Balears ha davallat entre un 25 i un 30%. "No hi ha obra pública ni privada, i el transport és el mínim", detallà. Així mateix, explicà que aquesta situació causa una minva dels beneficis de les estacions de servei, que són concessionàries. Per això, "moltes ja estan amb l'aigua al coll", indicà.

Els mesos d'estiu tampoc no són millors per al sector. Fa anys els turistes llogaven un cotxe durant 15 dies, però ara la tendència ha canviat, segons Salas. Actualment, els visitants lloguen cotxes per un període d'un o dos dies, "ja que s'han incrementat les estades del tot inclòs", digué.
Un altre sector molt perjudicat per les constants pujades dels preus dels carburants és el dels transportistes. A més, els increments dels darrers anys han coincidit amb la crisi econòmica que fa trontollar els comptes de la majoria d'empreses. El gerent de la Federació de Transport de Balears (FEBT), Salvador Servera, subratllà que una de les demandes històriques del sector és una fiscalitat especial per al combustible, com la que tenen les Canàries. I és que els costos d'insularitat també sumen.

Competitivitat
Servera assenyalà que aquest increment constant del preu del combustible, que en els darrers quatre anys el sector situa entorn del 60%, acaba repercutint en una "pèrdua de competitivitat". Tanmateix, el marge de maniobra que tenen les empreses és molt petit. De fet, el cost de la benzina suposa entorn del 20% de les despeses d'explotació, de manera que a mesura que s'encareix el preu del gasoil, el beneficis empresarials minven.
Les empreses de transport de les Illes també han de fer front a l'estacionalitat. Això suposa que en quatre o cinc mesos han de ser suficientment rendibles per poder-se a mantenir tot l'any. Enguany, la majoria hauran de fer front a la pujada de l'IVA que s'aplicarà per setembre i al cèntim sanitari, del qual estan exempts els vehicles de més de 7,5 tones o de més de 9 passatgers.