AppleMark

TW
20

Bartomeu Servera és el president de la patronal Afedeco, adscrita a CAEB, i està especialment preocupat pel futur del petit i mitjà comerç. Les actuals polítiques comercials, tant del Govern central com de l’autonòmic, han provocat cert malestar entre el sector, especialment danyat per la situació econòmica i la crisi de demanda que s’ha produït.

Com a petit i mitjà comerç, us sentiu sols, políticament parlant?

Durant la campanya electoral tots els polítics s’omplen la boca parlant de les petites i mitjanes empreses i de la importància que tenen per a l’economia estatal. De fet, generam el 86% de l’ocupació. Tanmateix, un cop els hem votat i ja tenen el poder, l’endemà s’obliden de nosaltres. És un cas claríssim que ens han enganat. Ens sentim pràcticament sols, ja que sempre s’acaba escoltant el que té més poder.

Us sentiu decebuts?

Estam totalment decebuts. Sempre guanyen els grups més poderosos. Volen ciutats vives, però els avantatges són per als grans grups, mentre que a nosaltres se’ns castiga. Pagam més impostos, tenim un costs laborals majors.

Dimarts us reunireu amb el vicepresident econòmic, què n’esperau d’aquesta trobada?

Ara estam esperant esdeveniments. Nosaltres tenim ganes d’arribar a una entesa, però no estam disposats a dir sí sempre i a tot. Ja li hem proposat des de fa temps que no toqui res en política comercial. No entenem aquesta fixació en comerç. Darrerament, s’ha parlat més d’aquest sector que de turisme i sembla que nosaltres tinguem la culpa de tot. Pareix que no vindran turistes si el comerç no obre 24 hores al dia, i això no és cert. El turista no ve a les Balears per comprar, ja que pot trobar el mateix producte al costat de casa seva pel mateix preu. A més, amb les actuals restriccions d’equipatge, el visitant no compra en excés. Ara estam pendents del Consell Assessor de Comerç i de les propostes que ens hi presentarà l’Executiu.

L’actual Govern autonòmic és el que menys ha mirat pel petit comerç?

Fins ara, esper haver-los fet entendre el nostre posicionament i tenc l’esperança que canviïn de rumb. Si no canvien, sí que serà el Govern amb què manco ens haurem entès, però esper que les reunions mantingudes serveixin per convèncer-los que aquest no és el millor camí.

Notícies relacionades

Amb les polítiques actuals, està en perill el petit comerç?

Si es continua per aquest camí, el petit comerç desapareixerà en dos anys a Balears. Les competències de comerç estan transferides a la Comunitat i tenim una llei autonòmica consensuada; que es respecti.

Es refereix a les polítiques d’obertura en diumenges i de liberalització d’horaris, aquesta anunciada a principi de setmana pel Govern central?

A final d’octubre, ja farem comptes de com ha anat l’obertura comercial dels diumenges. Pel que fa a la liberalització d’horaris, només suposa un avantatge per als grans grups.

Com us afectarà la pujada de l’IVA?

Confii que no s’apliqui. En cas que es dugui a terme, més val que tanquem. Per què hem de pagar més taxes i imposts quan d’Administració encara no ha fet un exercici seriós d’austeritat? Un augment de l’IVA no es pot assumir de cap manera, sempre pagam els mateixos.

L’Executiu balear fa tot el que pot?

És cert que el Govern actual té un problema molt seriós d’herència. Té menys ingressos i un deute molt elevat, cosa que descol·loca qualsevol. Això no obstant, ja ha passat un any i, malgrat que s’estén l’esforç realitzat, abans d’aplicar el cèntim sanitari s’hauria pogut acabar de posar a lloc l’Administració. Pens que l’Executiu ha fet tot el que ha sabut, però no tot el que hauria d’haver fet. S’haurien de deixar assessorar un poc més per professionals.

Us sentiu marginats en política turística?

Mai no se’ns ha tingut en compte i és una reivindicació històrica. Després ens demanen esforços.