Així es desprén de les dades publicades avui pel Banc d'Espanya, sobre el deute del conjunt de les administracions públiques, que descriu un augment del 5,39 %, tot i que l'objectiu de contenir el dèficit és ara un dels punts a tenir més en compte a l'hora de bastir els balanços econòmics de les diferents administracions.
El conjunt del deute a nivell estatal ha augmentat el primer trimestre respecte al tancament de 2011 i ha arribat als 774.549 milions d'euros, el que equival al 72,1 % del PIB, el nivell més alt d'aquesta estadístia en tota la sèrie històrica.
El principal augment en aquest període s'ha produït al deute de l'administració central, que s'ha incrementat fins el 5,92 %, uns 592.572 milions, que representen el 55,2 % del PIB.
Per contra, l'endeutament de les comunitats autònomes ha crescut en menor mesura, un 3,59 % fins els 145.118 milions, que equivalen al 13,5 % del PIB estatal, també el nivell més alt de la seva sèrie històrica.
En el terreny local, pel que fa al deute públic dels ajuntaments, ha apujat el 4,06 % fins els 36.860 milions, que suposen el 3,4 % del PIB.
I en termes conjunts durant aquest temps, el deute de totes les administracions públiques espanyoles ha augmentat un 13,2 %.
Termes interanuals
L'endeutament de l'administració central ha crescut el 13,6 % respecte al mateix període de l'any anterior i el de les autonomies, el 15,74 %, mentre que els ajuntaments han estat l'únic nivell administratiu que l'ha aconseguit retallar, però un minso 1,29 %.
La comunitat més endeutada, tant en termes absoluts com relatius, és Catalunya, ja que deu 42.000 milions que equivalen al 21 % del seu PIB. A continuació hi ha el País Valencià, amb un deute de 20.832 milions que suposen el 20,2 % del seu PIB.
En xifres absolutes, les següents majors deutes són les de la Comunitat de Madrid (16.572 milions) i Andalusia (15.373 milions), encara que equivalen a una xifra menor de la seva riquesa, només el 8,7 % i el 10,6 % dels seus respectius PIB.
Per això, en termes relatius, se situarien per davant Balears i Castella-la Manxa, amb nivells d'endeutament del 16,7 % i del 16,6 % del PIB, si bé en xifres absolutes el seu deute és molt menor (4.479 i 6.287 milions, respectivament).
El deute acumulat els primers tres mesos de l'any per les empreses públiques s'enfila fins els 55.054 milions (5,1 % del PIB), just un 1,45 % menys que al tancament de 2011.
D'aquesta quantitat, 32.586 milions corresponien a empreses de l'administració central, 13.191 milions a empreses autònòmiques i 9.276 milions a empreses locals.
Respecte al trimestre anterior, les empreses públiques estatals devien un 0,24 % menys, les autonòmiques, el 4,98 % menys, i les locals, el 0,55 % menys.
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
les tres comunitats mes expoliades fiscalment, Balears la que mes.
Si els polítics que ens governes mirassin pel nostre poble, grenarien cap a ca nostra i exigirien els diners a Madrid ens corresponen. Aviar hauríem acabat amb el deute públic perquè som la comunitat autònoma que més paga i que menys reb en comapració. Però no, ells només pensen en els seus beneficis i en tenir una cadira a Madrid o a la UE o tenir una pensió impresionant. Ara ens volen fer més por i volen justificar les retallades. SÓN UNS LLADRES, MENTIDERS, PREPOTENTS, TOTALITARIS, DICTADORS, ....
A la Península es fan TGV´s i obres faraòniques amb els doblers que ingressam a Foment dels beneficis del nostre aeroport de Palma, inosaltres ni tan sols podem tenir una xarxa ferroviària que unesqui els poblesi unaaltra de metro a Palma en condicións minimament dignes.
Si cada any lo que pagam de més de lo que rebem suposa un 14 per cent del PIB, amb un any i un mes i mig de que no mos fessin sa massa i es cullerot ja esaríem cabals.
Si fossim independents d´espanya no tindriem dèficit, si no superàvit. Prou d'espoli financer, pagam molt a Espanya a través dels impostos i en rebem molt poc en serveis o inversions.
Qualcú ens ha endeutat de més. I pagam massa imposts a l'estat. Se'n van massa doblers a fora. Concert econòmic!
Independència!