TW
0

El mercat laboral és de cada cop més precari a les Balears. Del total de contractes que es realitzaren el mes d’abril a les Illes, el 36,4% foren temporals, de menys de tres mesos. El mes passat es formalitzaren 28.643 contractes, dels quals 10.430 van ser de manco de tres mesos i es convertiren en la modalitat més nombrosa (mirau el gràfic adjunt). Aquest fet es pot lligar a la marcada estacionalitat de l’economia illenca i a una temporada turística de cada pic més curta. Només 3.857 contractes dels que es realitzaren l’abril foren indefinits.

Com és lògic en aquestes dates, la contractació s’incrementà respecte del mes anterior, fins a un 35,2%, cosa que significa 7.451 contractes nous. Això no obstant, la xifra va caure un 2,1% en relació al mateix mes de l’any passat, de manera que es feren 603 contractes menys.

Aquestes dades, tenint en compte que el mes passat es comptaren 89.807 persones desocupades a les Illes, posen de manifest que “el mercat laboral balear no aconsegueix remuntar”. Així ho subratllà la diputada socialista i exconsellera de Treball i Turisme Joana Barceló.

Preocupació

Les xifres que analitzam es registren a l’inici de la temporada turística. Per això, la socialista assenyalà preocupació perquè el turisme, que és el motor del creixement de l’economia balear, “no pot mantenir l’ocupació”. Barceló explicà que l’estacionalitat “és de cada cop més gran”, circumstància que, segons el seu parer, està lligada a la manca de connectivitat aèria d’aquest hivern als aeroports illencs i a la baixa rendibilitat dels establiments turístics.

Barceló insistí en la precarització del mercat laboral, marcat per una caiguda de la contractació, en termes internauals, i perquè els contractes que més s’incrementen són els temporals.

A més, la socialista advertí dels efectes que tindrà la reforma laboral aprovada pel Govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit, la diputada explicà que el text “deixa la porta oberta a una rebaixa salarial”. Tots aquests elements “no fan res més que empitjorar les condicions de treball”, remarcà Barceló.

Aquest escenari “no ajuda a millorar la vida de la gent”, segons la socialista, qui critica que la competitivitat “no s’aconseguirà ara de la mà de la formació, sinó de la rebaixa salarial”. Per l’exconsellera de Treball, “es perd una oportunitat històrica”.

És per aquest motiu que Joana Barceló creu que és “molt important” la negociació col·lectiva, especialment en el sector de l’hostaleria, que en aquests moments està enlaire. Patronal i sindicats encara no han aconseguit tancar el conveni, tot i estar a les portes de la temporada alta. Davant d’aquest panorama, la socialista considera que l’Administració “s’hi ha d’implicar”.

Competitivitat

“El Govern és el responsable de tutelar la negociació col·lectiva”, sosté la socialista. Segons la seva opinió, la implicació de l’Executiu en el conveni del sector de l’hostaleria “ha de servir per evitar que la competitivitat del sector turístic en fonamenti en la rebaixa salarial dels treballadors”.