TW
2

El sector de la construcció començà a mostrar els primers signes positius el primer trimestre d'enguany, gràcies a l'evolució del turístic. Segons les dades del Col·legi d'Arquitectes de Balears, els primers tres mesos de l'any s'han executat projectes per valor de 159.299.170 euros, un 25,10% més que el mateix període de l'any passat. Per categories, només els projectes de turisme i d'altres que no són residencials superen la inversió de l'any passat. Mentrestant, la construcció d'habitatges continua a la baixa.

"El descens de la construcció de residencials es compensa per obres d'altres categories i del sector turístic", indicà el gerent de l'Associació de constructors de Balears, Manuel Gómez. Es tracta dels primers signes positius, "que fa molt que no es veien" en un sector especialment malmès per la crisi econòmica.

Els indicadors de recuperació s'han registrat en el sector turístic, el que liderarà la sortida de la crisi a les Balears, però no necessàriament tota la inversió del primer trimestre fa referència a reformes hoteleres. "En aquesta categoria, hi figuren tots els negocis, com bars, restaurants i discoteques o sales de festes", explicà Gómez. També la construcció no residencial presenta millores respecte de l'any passat.

Per illes, mentre que Mallorca i Eivissa evolucionen en positiu, Menorca encara no ha aconseguit remuntar en cap categoria. De fet, la inversió en projectes turístics durant el primer trimestre ha caigut més d'un 71% respecte del mateix període de l'any passat. A Eivissa i a Formentera, en canvi, s'ha incrementat un 435% i a Mallorca ho ha fet un 128,7%.

Agilitat
Conscients que en aquests moments la refeta del sector vindrà de la mà del turisme i amb la prudència com a màxima, els constructors havien demanat fins ara al Govern "agilitat" en l'aprovació de la Llei de turisme, la qual es va produir en el Consell de Govern de divendres. Una de les banderes d'aquesta normativa és "la simplificació administrativa". Tanmateix, de moment, encara no se sap en quina mesura exacta es reduiran els tràmits burocràtics. "Facilitar reformes sense ocupar més sòl i al mateix temps reduir les places hoteleres contribuirà a millorar l'oferta actual", assegurà el gerent dels constructors.

L'associació no presentà al·legacions a l'avantprojecte de Llei de turisme, encara que aposten per la "transparència i la seguretat jurídica". Sobre els canvis d'usos que permetrà la normativa, Manuel Gómez indicà que "s'ha d'anar alerta" i "sobretot respectar el planejament urbanístic municipal". A banda de la Llei de turisme, els constructors també confien en l'impuls que pot donar al sector el decret Company.

Llei Barceló
Les xifres d'enguany, això no obstant, encara no recullen l'efecte de les noves lleis del Govern Bauzá. El gerent de l'Associació de constructors explicà que el decret Nadal, que després evolucionà en la Llei Barceló, "ja impulsà la inversió". "Facilitava bastants reformes i permetia mantenir el mateix nombre de places hotelers", precisà Gómez. Segons el seu parer, l'evolució positiva de les xifres de la construcció aquest primer trimestre es pot deure, en part, a la llei de la legislatura passada. A més, s'ha de tenir en compte que la temporada turística balear anterior fou una de les millors dels darrers anys, la qual cosa ha permès a molts empresaris del sector emprendre reformes durant aquest hivern.