El títol tres de la nova norma, que consta de 19 articles, al·ludeix a la "recuperació del control d'YPF" i a l'"expropiació" de l'empresa, participada a l'actualitat en un 57% per Repsol.
"A efectes de garantir el compliment de la present, es declara d'utilitat pública i subjecte a expropiació el 51% del patrimoni d'YPF", assegura la norma.
Dins el capital expropiat equivalent al 51% de l'empresa, l'estat americà assumirà al seu torn un 51% i les províncies un 49%, de manera que el Govern tindrà un 26,01% del capital final i les províncies, el 24,99% restant.
Després de la lectura del text, en el qual els presents han acompanyat amb aplaudiments i crits de joia la lectura dels articles fonamentals de la norma, la presidenta del país, Cristina Fernández de Kirchner, s'ha dirigit als ciutadans per a defensar el seu contingut.
"Som l'únic país d'Amèrica i gairebé del món que no maneja els seus recursos naturals, però hi va haver motius més forts per prendre aquesta decisió", afirmà Fernández de Kirchner.
Després de la "desnacionalització" d'YPF el 1998, afirmà, el país ha acabat convertint-se en "importador net" de gas i petroli, abans d'al·ludir a la "desnacionalització" a finals dels anys noranta com un dels grans "problemes" del país.
Camí de la llei
El text, en el qual s'indica que el poder Executiu argentí actuarà com a "expropiant" de l'empresa, serà remès aquest mateix dilluns al Parlament argentí.
Una vegada assumit el control de l'empresa per part de l'Estat, la transferència de les accions sols podrà realitzar-se mitjançant l'"autorització honorable" del Congrés de la Nació, indica la norma.
El dia en què s'aprovi la nacionalització, la Comissió Nacional de Valors (CNV) argentina convocarà una junta general d'accionistes en la qual es produirà la destitució dels actuals directius de l'empresa.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això no és més que una rauxa populista, com tantes altres que en el passat han portat els governants a prendre decisions que han acabat tenint conseqüències molt negatives per a la nació argentina.
La part d'opinions d'aquest diari fa olor a capitalista...
Avui parlava d'aquest tema amb un bon amic argentí, i me comentava que això farà molt de mal a Argentina: Si Europa fa el que toca, Argentina se'n resentirà. Tot i que jo no estic d'acord amb les polítiques de certes macroempreses, el que sí s'ha d'acceptar és que la propietat es pot comprar o vendre, però l'expropiació (sense causa delictiva) no està justificada.
¡¡ADIOS MUSCHACHO COMPAÑERO DE MI VIIDA...... Ara veurem cuant mos recolcerà sa comunitat economica europea,,,segurament lo mateix que mos ajudaren cuan es Canadencs amb sa ajuda dels inglesos mos foteren sa pesca d'es Fletàn ¿do you remember?