TW
2

El grup BMN (Banc Mare Nostrum), format per CajaGranada, Cajamurcia, Caixa Penedés i Sa Nostra, ha plantejat a les centrals sindicals la seva proposta per a la segona reestructuració laboral necessària per complir els requisits apuntats pel Govern, que contemplen l'extinció de 530 contractes -nou retall que se suma als 120 de l'ERO en vigor fins i tot les 650 extincions-, el tancament de 120 oficines, una reducció salarial del 5% durant dos anys, i la suspensió rotatòria durant dos anys de 800 contractes durant tres mesos cada un, entre altres mesures.

Segons la proposta plantejada per la direcció de BMN en la reunió mantinguda amb els sindicats, consultada per Europa Press, aquest pla de reestructuració té per finalitat "adequar el volum de plantilla a les necessitats reals de BMN, adequar els costos de personal a les possibilitats reals del banc, tenint en compte la conjuntura econòmica en la qual ens trobam i harmonitzar les condicions laborals, conforme als compromisos adquirits per ambdues parts en el pacte laboral de 2010 i en el protocol d'intencions de 2011".

Fonts de l'entitat han deixat clar que les propostes efectuada aquest dijous "és la proposta inicial" efectuada per la direcció, de manera que "s'ha obert un període de negociació amb ells en què se'ls ha plantejat una sèrie de punts màxims que ara es negociaran amb els sindicats".

Les fonts de l'entitat han explicat a Europa Press que aquesta negociació "haurà d'estar tancada abans del 31 de març" i han recodado que "ja el mes de setembre de 2011 ja es va apuntar la possibilitat d'una segona reestructuració, i que aquesta seria negociada".

El pla de reestructuració conté una sèrie de mesures de caràcter "conjuntural" per "donar resposta a la necessitat d'alliberar recursos econòmics fins que es tornin els ajuts públiques", i altres amb un caràcter "permanent o estructural", ja que "amb elles assolirem les dades d'eficiència i eficàcia necessàries per operar al mercat i igualtat de condicions que la resta d'entitats bancàries".

Entre les mesures conjunturals, BMN planteja la suspensió durant dos anys, entre maig de 2012 i abril de 2014, de forma rotativa dels contractes de treball a 800 empleats durant tres mesos; proposa un programa de novacions contractuals perquè "els empleats que el sol·licitin puguin reduir la seva jornada laboral de forma permanent o temporal".

A més en aquest apartat es proposa una reducció salarial durant dos anys que assoleixi el cinc per cent de la massa salarial total, que afectaria tots els empleats de BMN, encara que la direcció destaca que "l'esforç hauria de recaure en major mesura en els salaris més alts, mitjançant un sistema proporcional invers i coherent."

Quant a les mesures estructurals, BMN planteja als sindicats l'extinció de 650 contractes abans del 31 de desembre de 2012, mitjançant 120 places que encara queden de l'ERO en vigor, un programa de baixes incentivades, que estaria vigent a abril i maig de 2012, amb indemnitzacions de 33 dies de salari per any de servei, amb un límit de 18 mensualitats al personal dels serveis centrals dels diferents territoris i de 28 dies per any amb un límit de 18 mensualitats al personal de xarxa.

L'entitat precisa que "fins als 530 llocs de treball a amortitzar, la direcció de BMN destinarà els excedents, que serien baixa amb una indemnització de 20 dies per any, amb el limiti d'una anualitat".

Entre aquestes mesures estructurals també contempla el tancament de 120 oficines, addicionals a les 280 ja realitzats o en tràmit de tancament, el que suposa un tancament total de 400 oficines sobre la xarxa existent en el moment d'integració.

Així mateix, amb la doble finalitat de "ajustar els costos al nou entorn i traçar les línies mestres de la necessitat d'homologació salarial", BMN proposa que els salaris del personal de BMN "tendeixin a convergir a la realitat vigent en el mercat de treball bancari espanyol" i proposa que els nivells salarials del conveni col·lectiu "operen exclusivament com a estructura bàsica", establint forquilles per a cada un dels llocs, basat en informes de consultors independents de prestigi.

BMN proposa que la jornada laboral "pot distribuir-se irregularment amb la finalitat d'atendre els requeriments dels nostres clients" i proposa una jornada partida i flexibilitat horària en serveis centrals i una distribució irregular de fins i tot el 20 per cent de la jornada màxima anual de les oficines.

L'entitat també proposa l'elaboració d'un pla de pensions d'empleats de BMN, d'aportació indefinida, consistent en un quatre per cent del salari base, pagues extra estatutàries i antiguitat o la quantitat de conveni col·lectiu, la major de les dues, que ha d'entrar en vigor l'1 d'octubre de 2012.

BMN a més proposa la "derogació immediata" de tots els pactes referents a préstecs, amb aplicació automàtica del previst al conveni col·lectiu, la derogació de les assegurances mèdiques vigents, amb data 30 de juny de 2012 i la derogació de tots els pactes vigents en matèria de vacances.

Rebuig dels sindicats

Per la seva part, el conjunt dels sindicats presents en BMN han rebutjat el conjunt de les mesures i han anunciat la convocatòria d'assemblees i de mobilitzacions, en considerar l'ERO plantejat "inacceptable i que atempta directament contra tots els treballadors de BMN", a més de rebutjar l'adaptació al conveni col·lectiu per a la plantilla que "quedi després de la brutal i desproporcionada extinció de contractes proposada".

En un comunicat conjunt consultat per Europa Press, les centrals consideren que la direcció "intenta aprofitar-se de la reforma laboral aprovada pel Govern per aplicar-la de la manera més restrictiva possible i sense voler assumir els compromisos en matèria d'ocupació que tant al recent conveni col·lectiu com els acords vigents en BMN plantegen".

La totalitat de la representació laboral considera que la proposta "respon amb mesures irreversibles, acomiadaments i derogació de totes les condicions socials, a necessitats de sanejament i capitalització oportunistes dels 'mercats'; carrega i posa el pes de la reestructuració principalment en un ajust d'ocupació, abaratint les condicions de sortida" fins a límits inacceptables".

A més, critiquen que "es pretén posar el marc de negociació, com conseqüència d'una interpretació radical de la recent reforma laboral, en un nivell de sortida que radicalitza necessàriament les respostes de la part social".

Els sindicats, que demanden "ni una mesura traumàtica" exigeixen "la tornada a un clima i un marc de negociació on les propostes i les solucions es caracteritzin per la prudència i la racionalitat que la situació requereix.