TW
4

Les Balears han registrat un dèficit del 0,97% del PIB en el tercer trimestre de l'any, amb la qual cosa ess corregeix la tendència alcista que havia tingut el trimestre anterior i es mou, de moment, per sota del límit d'estabilitat pressupostària marcat pel Govern central per a aquest any. L'arxipèlag balear presentava un dèficit del 2,1% en el segon trimestre de l'any (va ser la tercera comunitat amb major índex en aquell període) mentre que ara s'engloba entre les autonomies que es mouen per sota de l'1,3% del dèficit fixat per l'Executiu central per a 2011.

Aquesta reducció del dèficit coincideix amb l'aprovació del Pla de Sanejament de les Balears, que va ser validat a juliol pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i conté tota una sèrie de mesures d'ajust en la despesa pública de la comunitat. D'altra banda, les comunitats autònomes van registrar un dèficit de 12.873,78 milions fins a setembre, l'1,19% del PIB, el que suposa una dècima per sota de l'objectiu que s'havia fixat l'Executiu per al conjunt de l'any, segons ha anunciat la vicepresidenta econòmica en funcions, Elena Salgado.

En una roda de premsa, Salgado ha explicat que les comunitats són a la senda de reducció del dèficit i que la xifra, que és lleugerament inferior a la del trimestre anterior, és conseqüència d'uns ingressos no financers que han caigut un 3%, mentre que les despeses han baixat un 2,81%. La xifra de l'1,19% està una dècima per sota de l'objectiu de l'1,3% que havia fixat el Govern a les comunitats per al conjunt de 2011. El 2010, el saldo negatiu es va situar en el 2,8%, quatre dècimes per sobre del previst.

Per comunitats, les dades mostren que tots els territoris menys el País Basc han registrat un saldo negatiu. Castella-la Manxa, amb un dèficit del 4,84%, i Múrcia (2,32%) són les comunitats amb el dèficit més elevat.

Ingressos i despeses

Concretament, el capítol d'ingressos en la comunitat se situa en 1.796,2 milions d'euros mentre que les obligacions reconegudes assoleixen els 2.210,3 milions d'euros, la qual cosa suposa un desfasament de 414 milions entre ambdós apartats. No obstant això, les dades del Ministeri d'Economia sobre la secció d'ingressos els drets reconeguts de les Balears s'han reduït un 9,35% respecte al tercer trimestre de 2010.

En aquest apartat decauen les operacions no financeres (-7,7%), els ingressos patrimonials (-81,3%) i les operacions corrents (-8,8%, davant l'increment dels impostos directes (+41,3%) i els impostos indirectes (+38,8%). D'altra banda, el capítol de despesa es redueix un 11,7% respecte al mateix període de l'any anterior amb una caiguda de les transferències corrents (-25,4%), les transferències de Capital (-44.5%) i les operacions corrents (-10.5%). En contraposició, les despeses financeres creixen un 72,6% i els passius financers un 128%.