Silvio Berlusconi ha assistit amb gest seriós al que podria ser el seu últim ple com a primer ministre italià. | TONY GENTILE

TW
1

Il Cavaliere tomba el coll. Silvio Berlusconi, primer ministre italià, posarà el càrrec a disposició de Giorgio Napolitano, president de la República, un cop s'hagin aprovat les primeres reformes econòmiques exigides per la Unió Europea (UE).
Aquesta decisió, que no exclou la possibilitat que li tornassin a encarregar la formació d'un nou Govern, la comunicà ahir la Presidència de la República una vegada conclosa la reunió entre Napolitano i Berlusconi i només unes hores després que aquest hagués perdut la majoria absoluta en una votació a la Cambra de Diputats.

Segons la mateixa font, Berlusconi expressà una "gran preocupació per la urgent necessitat de donar respostes puntuals a les expectatives dels socis comunitaris amb l'aprovació del pressupost de 2012, oportunament esmenat seguint la contribució més recent amb observacions i propostes de la Comissió Europea."  "Una vegada completat aquest tràmit, el president del Govern posarà el càrrec a disposició del cap de l'Estat, que procedirà a les consultes habituals (per constituir un nou Executiu) parant el màxim d'esment a les posicions i propostes de cada força política, ja sigui de la majoria parlamentària que va sortir dels comicis de 2008 com de l'oposició", afegeix.

Exigències de la UE

El gabinet de Berlusconi té per davant la ratificació al Parlament d'una esmena als comptes de 2012 aprovada la setmana passada pel Consell de Ministres. En aquesta "maxiesmena", el contingut específic de la qual encara es desconeix, hi figuren les primeres exigències formulades per Brussel·les a Berlusconi per garantir l'estabilitat financera del país, que té un deute públic del 120% del PIB.

Es preveu que demà l'Executiu presenti al Senat aquesta iniciativa que, seguint el curs establert, podrà ser votada pel ple de la institució la setmana que ve. Posteriorment, el pressupost haurà de passar per la Cambra dels Diputats per a l'aprovació definitiva, que el primer ministre havia calculat que tindria lloc amb un procediment habitual a mitjan desembre.

La Presidència explica que Berlusconi és conscient de les "implicacions" del resultat del vot d'ahir a la Cambra Baixa, on aconseguí aprovar els comptes de l'Estat de 2010 amb 308 sufragis a favor (hi hagué 321 parlamentaris que no participaren en la votació) gràcies al fet que l'oposició decidí no pronunciar-s'hi. Els suport que aconseguí quedà lluny dels 316 diputats necessaris per tenir la majoria absoluta i continuar a l'Executiu. De fet, els seus socis de la Lliga Nord li demanaren que dimitís.

Parlament paralitzat

El líder del país confirmà ahir que dimitirà quan les partides presentades rebin el vistiplau definitiu. "Després de l'aprovació d'aquesta llei financera, que incorpora totes les esmenes que ens demana Europa, renunciaré al càrrec per permetre que el cap d'Estat obri consultes", explicà el mandatari en declaracions a la televisió italiana. "Avui, el Parlament està paralitzat", assegurà Il Cavaliere, que qualificà la "situació de difícil" quant als mercats financers.