El primer ministre d'Itàlia es veu en aquest moments a la corda fluxa. | ALESSANDRO BIANCHI
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ho té clar: no fa comptes dimitir. Així ho assegurà ahir davant la insistent afirmació sobre la seva partida i el continu abandonament de diputats del partit que lidera: el Poble de la Llibertat (PDL). En una conversa telefònica amb el seu diari afí Libero, un dia abans que el Govern presenti els comptes de l'Estat de 2010 a la Cambra dels Diputats perquè els voti, el cap de l'Executiu qualificà de mancat "de qualsevol fonament" el rumor d'una possible dimissió que, fins i tot, es preveia per a ahir mateix.
Il Cavaliere assegurà, a més, que té intenció de sotmetre pròximament a debat al Parlament d'Itàlia les reformes econòmiques que ha promès als socis comunitaris. "Demà (avui per al lector) es discuteixen les partides de l'Estat a la Cambra. Llavors, formularé una qüestió de confiança sobre la carta presentada a la UE i al BCE. Vull veure a la cara qui intenta trair-me", sentencià Berlusconi. L'al·lusió del mandatari a la possible "traïció" de la qual pot ser objecte es refereix als darrers abandonaments de diputats del PDL, que han decidit passar-se a l'oposició pel desacord amb la manera d'abordar les reformes financeres que li exigeixen els països de la Unió. El desmentiment arribà després que el portaveu del PDL a la Cambra Baixa, Fabrizio Cicchitto, negàs que el primer ministre volgués dimitir, com havien suggerit diumenge vespre dos diaris propers a Berlusconi, inclòs el Libero.
Per la seva banda, Berlusconi va passar la jornada a la seva residència de San Martino a Arcore, a prop de Milà (nord d'Itàlia), reunit amb els dos fills grans, Marina i Piersilvio, i amb el president del grup televisiu Mediaset, Fedele Confalonieri.
L'oposició es reunirà avui mateix per consensuar una actitud comuna amb vista a la important votació a la Cambra dels Diputats sobre els comptes de l'Estat de 2010, que no s'aprovaren l'11 d'octubre passat perquè hi hagué un empat de 290 vots, i estudiar la possibilitat de presentar una moció de censura contra el cap de l'Executiu.
La delicada situació política que travessa la nació té repercussió en l'economia. La prima de risc d'Itàlia assolí ahir els 490 punts bàsics, la qual cosa suposa un nou rècord des de la creació de l'euro.
Conseqüències
La tensió política del país transalpí, juntament amb la de Grècia, passà igualment factura a la majoria de places europees, llevat de la italiana, que acollí amb optimisme una possible dimissió de Berlusconi. L'Íbex 35, per contra, fou l'índex que més baixà, ni més ni pus que un 1,40%, mentre que el francès caigué un 0,64%, el de Frankfurt, un 0,63% i el de Londres, un 0,30.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.