TW
0

La reunió del G20, que té lloc entre ahir i avui a la ciutat francesa de Canes, va estar molt pendent de tota la informació que arribava de Grècia sobre el futur de Papandreu i la formació d'un Govern d'unitat nacional.
La jornada s'inicià amb una minicimera entre els diversos dirigents de la Unió que participen en el G20. Aquests mandataris acordaren accelerar l'activació del nou fons de rescat, dotat amb un bilió d'euros, tal com s'aprovà la setmana passada per a l'eurozona. Segons fonts espanyoles, l'objectiu és que la crisi hel·lena no s'estengui a altres països, motiu pel qual és imprescindible aplicar les mesures per salvar la moneda única acordades en el Consell Europeu de la setmana passada.

A l'encontre matinal hi assistí, entre altres personalitats, el líder espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.
Per part seva, els EUA insistiren en la necessitat que les autoritats decideixin els detalls del pla contra la crisi del deute i els posin en pràctica com més aviat millor per evitar un contagi de la situació grega. Immediatament després d'arribar a la cimera, en la qual participa, el president nord-americà, Barack Obama, es reuní amb els líders de les principals economies de l'eurozona: el cap d'Estat francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. En paraules d'Obama, la tasca més important del G20 "és resoldre la crisi desfermada al Vell Continent".

El mandatari subratllà que és necessari posar en marxa tot d'una el programa aprovat pels països de l'euro, "de manera efectiva per garantir no sols l'estabilitat de la Unió, sinó també la del sistema financer".
D'altra banda, Obama assegurà als líders comunitaris que no se sumarà al pla de crear una taxa en les transaccions financeres.

Descontentament

L'excessiu protagonisme de la crisi econòmica provocà un cert descontentament entre els estats de fora de la UE, que acudiren a Canes amb ganes de parlar de l'ajuda al desenvolupament, la liberalització del comerç en tot el planeta i la reformulació del Sistema Monetari Internacional, eixos de l'agenda de la presidència gal·la.
Un dels mandataris que alçaren la veu fou la presidenta argentina, Cristina Fernández, que es mostrà impacient per una recessió "de la qual es parla molt gairebé des que s'inicià ara fa tres anys". També les ONG acreditades davant el G20 lamentaren que la crisi del deute als EUA i Europa acapari l'atenció en el començament de la cimera, en la qual advoquen per una regulació més del sistema financer internacional i un control, en fi, del preu dels aliments.