TW
0

La remuneració mitjana dels consellers i l'alta direcció de les 15 entitats financeres més importants de l'Estat -6 bancs i 9 caixes- va créixer un 48% des de 2004 fins a 2010, fet que suposa gairebé el doble dels beneficis registrats per aquestes entitats durant el mateix període, el 27%. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprèn d'un informe presentat ahir per Comfia-CCOO, en què s'afegeix que a les caixes només la remuneració de consellers va créixer un 80%, mentre que el benefici queia un 7%. En total, la remuneració mitjana de consellers i alta direcció va créixer a les caixes un 47%. Per part seva, als bancs, la remuneració mitjana que va rebre l'alta direcció s'incrementà un 52%, davant una alça dels beneficis del 46%.

L'informe també posa de manifest que en els darrers sis anys la intervinguda Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) elevà el seu benefici un 3%, i la remuneració mitjana de la seva cúpula, un 94%. En el cas d'una altra entitat que ha rebut ajuts públics, CatalunyaCaixa, el benefici durant aquest període es reduí un 53%, mentre que la remuneració mitjana rebuda pel seu consell i l'alta direcció va créixer el 93%. Fonts de l'entitat van precisar que l'augment de la retribució de tota la cúpula es deu al fet que les esmentades dades inclouen els sous que van percebre els consellers de les tres caixes -Catalunya, Tarragona i Manresa- que en aquell moment estaven en procés de fusió. Un altre grup financer que ha hagut de rebre ajuts, Novacaixagalicia, va tenir un benefici del 47% menys i la seva alta direcció i consell, un salari del 68% més.

Així mateix, l'estudi analitza les dades de 2010 i assenyala que les remuneracions de la cúpula de les entitats suposen més del 2% dels beneficis totals del sector, en tant que les entitats que han rebut ajuts públics consumeixen un 8,9% del benefici per aquest concepte. Comfia-CCOO criticà que la cúpula d'algunes caixes ha aprofitat la conversió en un banc per multiplicar les remuneracions i el nombre de consellers. A més, l'estudi assenyala que les entitats financeres analitzades concediren, el 2010, 1.062 milions d'euros en préstecs als consellers i alta direcció. Així, un 75% d'aquest import es concentra en 8 entitats: Novacaixagalicia, Sa Nostra, Caja España-Duero, CAM, Banc de València, CatalunyaCaixa, Santander i Unnim.