José Manuel Durao Barroso i Herman Van Rompuy es feren ressò d'algunes de les reivindiacacions dels indignats. | FRANCOIS LENOIR

TW
0

La Comissió Europea proposarà aquesta setmana una norma per obligar tots els estats membres que castiguin amb sancions penals, penes de presó incloses, els banquers que incorrin en comportaments delictius greus, en concret, l'abús d'informació privilegiada i la manipulació de mercat. La directiva tindrà un impacte limitat, ja que la majoria d'estats membres, entre ells Espanya, ja preveuen en les seves respectives legislacions sancions penals per a aquest tipus de comportaments, segons explicaren fonts comunitàries.

Bulgària és l'únic país de la UE que no castiga ni l'abús d'informació privilegiada ni la manipulació de mercat, mentre que Àustria, Eslovàquia, la República Txeca, Estònia, Finlàndia i Eslovènia no han tipificat penalment algun dels dos delictes. La proposta de Brussel·les exigirà que tots els estats membres castiguin aquests comportaments, però no fixarà cap pena mínima, segons un alt funcionari de la UE.

El president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, va justificar els seus plans al·legant que "alguns dels comportaments que hem vist en el sector financer han estat completament irresponsables i de vegades de naturalesa criminal". Proposar aquestes sancions "té sentit, perquè es tracta de multes que tenen a veure amb el mercat i tenim un mercat interior a Europa, per la qual cosa té sentit tenir el mateix tipus de sancions a tot Europa", explicà Barroso després de participar en una cimera social tripartida amb patronal i sindicats europeus.
Barroso va anunciar per primera vegada la seva proposta fa dues setmanes durant una entrevista concedida a YouTube i Euronews en resposta a un internauta espanyol que li preguntava pels abusos en les indemnitzacions dels directius de les caixes d'estalvi espanyoles.

Eurogrup

D'altra banda, Alemanya llançà una gerra d'aigua freda sobre les expectatives que els líders europeus siguin capaços d'oferir en la pròxima cimera de l'eurogrup, que tindrà lloc el 23 d'octubre, una solució definitiva a la crisi que travessa Europa. "Els somnis que tot s'haurà resolt dilluns vinent no es compliran", va assegurar en roda de premsa Stefan Seibert, portaveu de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en referir-se a l'impacte de les mesures que puguin acordar en l'esmentada cimera.