Vista de les oficines que l'agència de qualificació té a Nova York. | ANDREW GOMBERT - STANDARD & POOR

TW
0

L'agència Standard & Poor's (S&P) ha rebaixat un esglaó la qualificació creditícia a llarg termini d'Espanya, des d'AA fins a AA-, amb perspectiva negativa, i justifica la seva decisió per l'elevada desocupació de l'Estat, el seu feble creixement econòmic, les dures condicions financeres i l'alt nivell d'endeutament del sector privat.

"Malgrat els senyals de resistència en el compliment econòmic durant el 2011, veim destacats riscs per a les perspectives de creixement d'Espanya a causa de l'alta desocupació, les dures condicions financeres, l'encara alt nivell de deute del sector privat i la probable desacceleració econòmica en els majors socis comercials d'Espanya", explicà S&P.

Així mateix, l'agència assenyalà que els "actius problemàtics" podrien continuar debilitant el sistema bancari espanyol i que la "incompleta" reforma laboral podria contribuir a agreujar el problema de la desocupació, factors que pesarien en la recuperació. En aquest context, S&P advertí que podria tornar a rebaixar la qualificació creditícia de l'Estat si, d'acord amb les seves previsions, "l'economia espanyola es contreu el 2012, la posició fiscal es desvia significativament dels objectius pressupostaris del Govern i es retarden la segona reforma laboral o altres que puguin impulsar el creixement econòmic". L'agència preveu que l'economia espanyola creixi en termes reals prop d'un 0,8% enguany, mentre que per a 2012 espera un creixement del PIB de l'1%.

Per part seva, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, defensà que, malgrat la rebaixa d'S&P, la qualificació creditícia d'Espanya continua sent d'"excel·lent qualitat" i demanà a les empreses espanyoles que apliquin "totes les coses bones" que té la reforma laboral, després de saber que aquesta agència de qualificació l'hagi considerada "incompleta". Salgado lamentà que S&P "no hagi valorat" el contingut de la reforma laboral, de la qual defensà el caràcter "profund" i de la qual va dir, a més a més, que necessita un temps per mostrar els seus efectes.

La ministra reconegué que, encara que sempre es pot millorar en l'aplicació de les reformes, la rebaixa d'S&P es deu principalment a factors externs, relacionats amb les condicions financeres de la zona euro. "Cal mirar cap endavant i desitjar que aquestes condicions financeres de la zona euro millorin amb les decisions del Consell Europeu de dia 23", sentencià Salgado.