Angela Merkel i José Durao Barroso comparegueren conjuntament després de reunir-se. | FRANCOIS LENOIR

TW
0

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir ahir que dóna suport a una recapitalització del sector bancari europeu, si es demostra que necessita més fons per resistir a la crisi de deute, i reclamà una decisió "tot d'una", probablement en la cimera de líders europeus del 17 i 18 d'octubre. "Si assumim que els bancs estan insuficientment capitalitzats en les circumstàncies actuals", assenyalà Merkel, "Alemanya està preparada per avançar cap a la recapitalització".

Tanmateix, la cancellera deixà clar que la decisió sobre si es necessiten més fons públics per a la banca no la poden prendre els caps d'estat i de Govern de la UE, sinó els "experts". "Necessitam criteris, disposam de poc temps i hem de prendre una decisió aviat. Si necessitam discutir això en la cimera, estam disposats a fer-ho", digué, després de reunir-se amb el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso.

Merkel destacà també que és "important" que la UE i els EUA "es comuniquin adequadament" sobre les mesures per combatre la crisi de deute. "Només així aconseguirem els resultats que necessitam, i no amb declaracions crítiques", remarcà, en resposta a les queixes de l'Administració nord-americana per la lentitud de l'eurozona a resoldre la crisi.

Grècia

Sobre Grècia, la cancellera alemanya no descartà que la UE exigeixi finalment a la banca un quitament superior al 21% pactat el juliol passat en els bons grecs que tenen en els seus balanços per fer el deute hel·lè més "sostenible". Això no obstant, va dir que cal esperar l'informe dels inspectors de la UE i de l'FMI, que han de certificar si Atenes compleix les condicions per rebre ajuda. "Tenim una contribució voluntària dels creditors privats i, ara, cal examinar les xifres gregues actuals i verificar si (aquesta contribució) encara és ajustada. Però estam esperant l'informe de la troica i llavors farem el que sigui necessari", explicà.

Unió Europea

Merkel admeté que la UE es troba en una "cruïlla" i assegurà que "Alemanya està a favor de la UE i desitja reforçar-la perquè sigui una unió de l'estabilitat, més competitiva". Per aconseguir una major integració econòmica en l'eurozona, la cancellera va apuntar que, "si és necessari canviar el Tractat, l'esmena del Tractat no ha de ser tabú". No va voler concretar a quins canvis feia referència, però es referí a les propostes realitzades per ella mateixa i el president francès, Nicolas Sarkozy, l'agost, entre les quals cità la inclusió en la Constitució dels estats membres del principi d'estabilitat pressupostària, com ja ha fet Espanya. El president de la Comissió indicà que una possible reforma del Tractat cercaria "més integració a la UE i a l'eurozona i no menys Europa". Deixà clar que aquest debat "no és una excusa per no fer el que cal fer ara" o per "posposar decisions" en el combat contra la crisi de deute.