L'Íbex arribà a perdre més del 5% durant la jornada. | Juan C.Hidalgo

TW
0

La decepció per la falta d'agressivitat de la Reserva Federal per fer front als reptes de l'economia nord-americana va enfonsar les borses mundials, entre les quals l'espanyola, que es va anotar ahir la seva quarta major caiguda de l'any, el 4,62%, i va perdre el nivell dels 8.000 punts. El principal índex del mercat espanyol, l'Íbex 35, va acabar la jornada en 7.830,80 punts després d'haver arribat a caure un 5,31% en alguns moments del dia. Els números vermells es van imposar la matinada passada a Àsia i es van traslladar des de primera hora del matí a totes les places europees, que al tancament estaven liderades per París, amb una baixada del 5,25%, seguida de Frankfurt, amb el 4,96%; de Londres, amb el 4,67%, i de Milà, amb el 4,52%.

El detonador de les caigudes va ser el pla d'estímul econòmic anunciat dimecres per la Reserva Federal nord-americana, que va decebre tenint en compte l'existència de "riscs significatius" per a les perspectives econòmiques del país nord-americà. De fet, els inversors van interpretar el pla com un senyal que l'emissor està quedant sense recursos per als seus estímuls monetaris.

Grècia

"Ahir es va perdre una de les dues oportunitats que es tenien per canviar l'escenari", va sostenir l'estrateg de Mercats d'IG Markets Daniel Pingarrón, que va afegir que la tendència a la baixa de les borses només revertirà si es resol el problema de Grècia la setmana que ve. Tampoc no hi van ajudar algunes dades macroeconòmiques conegudes durant la jornada, com l'indicador d'activitat de la indústria xinesa, que va mostrar el setembre una desacceleració preocupant. Tot això va rematar els inversors, cansats de la falta d'actuació tant a Europa com als Estats Units i alertats cada vegada més per dades que mostren la recessió global com una cosa inevitable.

Els valors més perjudicats van ser els més dependents del consum, com la siderúrgica ArcelorMittal, que es va desplomar un 8,89%, i els vinculats al negoci financer, amb BBVA i Santander al capdavant, ja que s'anotaren un retrocés del 5,46% i del 5%, respectivament. La resta de grans valors també van sofrir, com prova el fet que Iberdrola va descendir el 5,38%; Telefónica, el 4,68%, i Repsol, el 4,51%. En el mercat continu, les caigudes foren liderades per Prisa, que s'hi deixà el 9,04%, encara que també va ser destacable el mal comportament de les quotes participatives de la CAM, que s'hi deixaren el 6,74%, després que dimecres es donàs a conèixer, entre altres detalls, el mal estat dels seus crèdits (la meitat dels concedits a promotors són morosos).

Tan sols el mercat de deute va semblar acollir els darrers esdeveniments amb una calma tensa, de manera que la prima de risc espanyola amb prou feines va variar respecte de la jornada de dimecres i continua lleugerament per sobre dels 360 punts bàsics. Mentrestant, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, considerà "molt positives" les "valentes" mesures que han adoptat alguns països de la zona euro per reduir els seus nivells de dèficit, alhora que va reconèixer que aquestes no es reflecteixen de manera immediata en els mercats.