TW
1

L'Íbex 35 segellà la jornada d'ahir en la cota dels 8.300 punts, amb una alça del 3,63%, esperonat per la injecció de liquiditat als mercats anunciada pel Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal d'Estats Units (Fed), al costat de les autoritats monetàries del Regne Unit, el Japó i Suïssa. A Europa, amb l'euro a 1,386 dòlars, van pujar les principals places: l'índex Euro Stoxx 50, el 3,47%; Milà, el 3,42%; París, el 3,27%; Frankfurt, el 3,15%, i Londres, el 2,11%.

El selectiu madrileny va engreixar a mitjan sessió els guanys amb què va inaugurar el dia després de l'èxit de la subhasta d'obligacions del Tresor, i va trepitjar encara més l'accelerador amb la declaració dels bancs centrals, que va provar molt bé als valors del sector financer europeu. BBVA i Iberdrola van liderar les pujades del selectiu madrileny, ambdós amb un avanç del 5,39%, i Santander va copar el tercer millor lloc de la cursa (+5,13%), mentre que Telefónica va apuntalar l'índex amb una alça del 3,78%.

Avanços

Amb aquesta pujada, l'Íbex encadena la tercera jornada consecutiva d'avanços des que els mercats canviaren aquest dimarts de rumb al so de les declaracions polítiques des d'Europa per evitar la fallida de Grècia.
Els inversors han trobat argument per comprar en la defensa de Merkel i Sarkozy la permanència de Grècia en l'euro i han obviat les declaracions de la primera rebutjant la proposta d'emetre eurobons. Per l'expert d'IG Markets Daniel Pingarrón, la pujades registrades a Europa els últims dies, encapçalades ahir per l'Íbex, confirmen un canvi de sentiment a curt termini, encara que la tendència a l'alça encara és molt feble i és "plena de perills".

La troika encara ha de desbloquejar el segon tram d'ajuts a Grècia de 8.000 milions d'euros per evitar que col·lapsin les finances hel·lenes l'octubre i els països europeus que participen en el fons de rescat n'han d'aprovar els termes. "Qualsevol divergència en aquest sentit podria tornar a desencadenar un corrent de pànic", indicà l'expert, després d'incidir que la següent passa incumbeix les negociacions entre els creditors privats de Grècia, perquè acceptin una participació en els termes acordats el 21 de juliol.

Reunió clau

Els ministres d'Economia de l'eurozona tractaran avui d'enviar un senyal positiu als mercats sobre la crisi de deute amb el desbloqueig del segon rescat de Grècia, que està paralitzat per la lentitud de la ratificació en els parlaments nacionals i per possibles retards a Eslovàquia o a Àustria, i per l'exigència per part de Finlàndia d'avals que garanteixin la seva contribució en cas d'impagament d'Atenes. La Unió Europea debatrà, a més a més, si és necessari dur a terme una recapitalització general dels bancs europeus, que experimenten problemes creixents a l'hora de finançar-se a causa dels dubtes del mercat sobre la seva exposició al deute dels països perifèrics de l'eurozona.