El BCE informà en un comunicat que Stark anuncià ahir al president de l'entitat, Jean-Claude Trichet, que abandonarà el càrrec abans que conclogui el seu mandat, el 31 de maig de 2014, "a causa de raons personals".
Stark, que és membre del comitè executiu i del consell de govern del BCE, es mantindrà en el lloc fins que se li trobi successor, la qual cosa, segons el procediment, serà a final d'enguany.
L'euro reaccionà amb una caiguda després de conèixer-se la dimissió d'Stark, que ha estat membre del comitè executiu i del consell de govern del BCE des de l'1 de juny de 2006.
Trichet va agrair a Stark la seva contribució a la unitat europea després de conèixer la seva decisió de deixar el càrrec. El president del BCE va defensar dijous, i en un to d'enuig inusual, la gestió de l'entitat monetària europea en l'actual crisi financera davant les crítiques a Alemanya a la compra de deute públic.
El BCE ha hagut d'intervenir en el mercat secundari de deute sobirà per fer costat a Espanya i a Itàlia, les primes de risc dels quals superaren els 400 punts bàsics respecte del Bund (bo alemany a deu anys), que serveix de referència.
L'entitat monetària va iniciar el maig de 2010 un programa de compra de deute públic per ajudar Grècia, després de ser penalitzada pels mercats i travessar fortes dificultats de finançament. Posteriorment, el BCE també comprà deute d'altres països de l'eurozona.
Segon alemany que dimiteix
Stark és el segon alemany que abandona el BCE per la seva oposició al programa de compra de deute sobirà, que en un primer moment va ser només per ajudar països petits com Grècia, Irlanda i Portugal, però que ara s'ha estès a Espanya i a Itàlia. Els crítics consideren que l'entitat monetària assumeix responsabilitats de política fiscal que no li corresponen amb la compra de deute.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.