Angela Merkel, cancellera alemanya, a la sessió d'ahir del Bundestag. | THOMAS PETER

TW
0

Angela Merkel, cancellera alemanya, defensà ahir la seva política europea en el debat parlamentari sobre els pressuposts de 2012, que va estar marcat per la crisi de l'euro i per l'ampliació del fons de rescat, que encara ha de ser aprovat pel Bundestag (Parlament federal). Poc després que el Tribunal Constitucional (TC) germànic donàs llum verda als mecanismes per al rescat de l'euro i als ajuts financers, Merkel apel·là en el discurs als seus propis coreligionaris, entre alguns dels quals hi ha molt d'escepticisme davant el fons de rescat, a "assumir la tasca de superar la crisi europea". Merkel afirmà que la seva "missió central" és ajudar que Europa surti de la crisi financera amb "el mateix èxit amb què ho ha aconseguit Alemanya". "Alemanya és de nou la locomotora de creixement de la Unió Europea (UE)", va dir Merkel en la seva intervenció amb motiu dels debats pressupostaris, en la qual subratllà els èxits econòmics del seu govern i el desig que aquests siguin projectats als seus socis.

En aquest sentit, comentà que, tanmateix, els èxits econòmics d'aquest país no poden perdurar si al Vell Continent no es produeix un procés igual, ja que "el futur d'Alemanya és inseparable del futur d'Europa". La cancellera destacà que les reformes en cas de necessitat dels tractats de la UE no han de ser un tabú, sobretot en vista de les conseqüències d'una crisi causada pels problemes financers d'alguns socis, cas no previst en el Tractat de Lisboa. Sobre això, remarcà que el que no pot ser és que la crisi d'un país com Grècia, que suposa el 2% de la capacitat econòmica de l'eurozona, arribi a amenaçar el futur de la moneda única.

La cancellera defensà els mecanismes per al rescat de l'euro, encara que va reconèixer que "es tracta d'un llarg i difícil, però correcte, camí per al futur". Així mateix, celebrà els esforços d'alguns socis per limitar el seu deute i cità el cas concret d'Espanya amb la legislació tot just aprovada.

El TC avala el rescat

D'altra banda, Merkel s'alegrà de la sentència del TC, en la qual es dóna el vistiplau al fons de rescat de l'euro, i va dir que aquesta ratifica la política del seu Executiu. "La sentència ha ratificat de manera absoluta la política del Govern", va dir Merkel davant del Bundestag. El TC, segons la interpretació de Merkel, aprova la responsabilitat i la solidaritat europees, tot respectant naturalment els drets del Parlament. "Aquest és exactament el camí que volem seguir", va afirmar.

El màxim tribunal germànic va anunciar que rebutjava les demandes contra el primer pla de rescat de l'euro i els ajuts a Grècia presentades per cinc professors universitaris i el diputat socialcristià bavarès Peter Gauweiler.
Tanmateix, els jutges del Tribunal Constitucional van exigir que tots els plans de rescat i ajuts futurs siguin aprovats per la Comissió Pressupostària del Bundestag. El tribunal indicà que no pot produir-se un automatisme en els pagaments que soscavi els drets dels diputats i reclamà que els paquets d'ajuts siguin clarament definits perquè els parlamentaris tinguin possibilitats de controlar-los o rebutjar-los. En aquest sentit, destacà que no n'hi ha prou que el Bundestag decideixi únicament les condicions marc per a nous plans de rescat o ajuts i que el Govern es limiti a informar-ne. La sentència també va ser celebrada pel president del Bundestag, Norbert Lammert, qui va dir que amb ella es garanteix el dret del Parlament a decidir sobre qüestions pressupostàries.